logo F1online.sk

Nebol to môj problém. Cunoda nevidí paralelu medzi svojím a de Vriesovým prvým rokom

Júki Cunoda
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 6. 2023

Nováčik Nyck de Vries nezažíva vydarený začiatok do svojej formulovej kariéry. Holandský pretekár stále čaká na svoje prvé body s AlphaTauri a čelí nepríjemným špekuláciám o svojom konci. Nejeden si pri pohľade na de Vriesovo trápenie spomenul na Júkiho Cunodu v jeho prvom roku vo Formule 1, ale samotný Japonec žiadne paralely nevidí.

Nebudeme si klamať, Red Bull v roku 2021 Cunodu potreboval. Honda bola jednou nohou preč z Formuly 1 a vedenie stajne z Milton Keynes si ju potrebovalo nakloniť. Japonského pretekára si čičíkali a napriek nelichotivým výkonom ho Red Bull zakaždým podržal. O takejto luxusnej podpore mohli muži ako Jaime Alguersuari, Jean-Éric Vergne či Daniil Kvjat len snívať.

Vyplatilo sa. Cunoda podáva vo svojej tretej sezóne kvalitné výkony a je to de Vries, ktorý musí odpovedať na nepríjemné otázky. Aj keď Júki vo svojej prvej sezóne (vtedy s ďaleko konkurencieschopnejším monopostom) prehral s Gaslym na body 110:32, nevidí paralelu medzi vlastným trápením a tým de Vriesovým.

„Ja som bol podľa mňa v odlišnej situácii než Nyck,“ prehlásil Cunoda v Rakúsku. „Trápenie v prvej polovici mojej prvej sezóny nebol môj problém. Samozrejme, určite som mal priestor na zlepšenie, ale nebol to len môj problém a tím to zrejme vedel.“

„Okrem toho, bol to len môj tretí rok v Európe. Predtým som jazdil len v Japonsku a v tíme vedeli, že mi chýbajú skúsenosti.“

„Nyck podľa mňa vo voľných tréningoch aj v niektorých kvalifikáciách ukázal dobré tempo. Má len trochu smolu, pretože momentálne nemáme najrýchlejšie auto a je ťažké s ním zajazdiť dobré výsledky a predviesť sa,“ dodal Cunoda.

Ten vyslovil svojmu staršiemu, ale v F1 menej skúsenému, tímovému kolegovi slová podpory. De Vries vraj tempo má, len to nedokáže ukázať. „Podľa mňa to skrátka musí poskladať dokopy. Má tempo, len sa musí dostať do rytmu, pretože v pretekoch ho zrejme najviac trápila konzistentnosť. V minulosti a v predchádzajúcich pretekoch dokázal, že na to má, takže podľa mňa sa mu to určite podarí,“ povedal Cunoda.

Súvisiace články