logo F1online.skF1online.sk

Tostova podpora de Vriesa neochabuje: Vie, ako sa vyhráva

Nyck de Vries a Franz Tost
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 6. 2023

Z dvadsiatky pilotov čelí v súčasnosti najväčšiemu tlaku jednoznačne Nyck de Vries. Holandský pretekár jazdil v úvode sezóny poväčšine na neznámych a mestských okruhoch a jeho monopost patrí k tým najmenej konkurencieschopným. Každým nevýrazným výsledkom a každou prehrou s tímovým kolegom Júkim Cunodom sa dostáva do stále zložitejšej pozície. Jeho šéf Franz Tost ho však na verejnosti nezabúda brániť a podporovať.

De Vries získal svoje miesto vďaka skvelému výkonu vlani v Monze. Jeho príchod do Formuly 1 sprevádzalo nemálo nadšenia, ale viera v jeho talent postupne ochabuje. Holanďan sa v roku 2023 nemá veľmi čím pochváliť a jeho tímový kolega Júki Cunoda má v internom porovnaní jasne navrch.

Kým Helmut Marko, ktorý mu predložil ponuku na miesto v AlphaTauri, už stihol de Vriesovi udeliť žltú kartu, boss stajne z Faenzy Franz Tost vysiela na verejnosti slová podpory.

„Ako som už povedal mnohokrát, v súčasnej Formule 1 to majú nováčikovia veľmi náročné,“ povedal Rakúšan novinárom v Kanade.

„Prečo? Pretože zvlášť na začiatku sezóny nepoznajú všetky okruhy. Nyck nepozná Melbourne, Džiddu ani Miami. V Baku sme zas mali šprint, takže už po prvom tréningu sme išli do kvalifikácie. To je veľmi náročná situácia pre mladého jazdca a nováčika,“ povedal Tost.

Cunoda vedie v internom porovnaní s de Vriesom 7:1 v pretekoch (Japonec sa v Monaku držal pred tímovým kolegom, ale potom mu monopost vypovedal poslušnosť) a 6:2 v kvalifikáciách. Práve toto je zrejme pre Nycka úplne najťažšie.

Na otázku, čo svojmu zverencovi hovorí, aby pozdvihol jeho ducha, Tost odpovedal: „Povedal som mu, aby sa neprestával koncentrovať a zostal sebavedomý, pretože všetci vieme, že to dokáže zvládnuť.“

„Vyhrával preteky vo Formule 3, Formule 2, získaval tituly a stal sa tiež šampiónom vo Formule E. To znamená, že vie, ako sa vyhráva a bojuje o titul. Musí len nabrať sebadôveru – a my mu musíme poskytnúť dobré auto,“ dodal Tost.

Súvisiace články

Diskusia