logo F1online.skF1online.sk

Wolffovou prvou voľbou je Antonelli. Chce s ním napodobniť Piastriho

Andrea Kimi Antonelli
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala3. 8. 2024

Posledným voľným miestom z top tímov disponuje už len Mercedes. Zvyšní jazdci sa však o túto sedačku nepobijú. Strieborné šípy majú jasne stanovené priority. Ak sa nič zásadné na jazdeckom trhu nestane, od budúceho roka by mal vo Formule 1 jazdiť Andrea Kimi Antonelli, s ktorým má Mercedes veľké plány.

Mercedes ani po šiestich mesiacoch od oznámenia odchodu Lewisa Hamiltona nenašiel náhradu. Presnejšie povedané potenciálnych nástupcov našiel, len si z nich ešte nedokázal vybrať. Andrea Kimi Antonelli najskôr musí ukázať, že na výzvu menom F1 bude pripravený, a Max Verstappen zas podľa Wolffa definitívne potvrdiť, že z Red Bullu nikam neodíde.

“Odchod jazdca som vždy vnímal ako novú príležitosť pre tím,” hovorí Toto Wolff. “Zmena je dobrá, treba ju akceptovať. Keď Lewis oznámil správy o svojom konci, spočiatku som si pomyslel: Prečo teraz a nie uprostred sezóny? On však cítil, že prijať toto rozhodnutie bolo dôležité nielen pre jeho progres, ale aj pre tím. Neponáhľame sa. Chceme si počkať a potom prijať správne rozhodnutie.”

Ak sa Mercedes rozhodne pre sedemnásťročného Antonelliho, stane sa jedným z najmladších jazdcov v histórii Formuly 1. Toto Wolff neskrýva svoje ambície spraviť z neho budúceho majstra sveta podobne, ako to Red Bull dokázal s Maxom Verstappenom.

Šéf Mercedesu verí Antonelliho potenciálu. “Kritériá pre nášho ďalšieho jazdca sú jednoduché. Chceme najlepšieho dostupného pilota a v tejto chvíli je prvou voľbou Kimi Antonelli. Samozrejme, sú s tým spojené aj riziká. Nie z hľadiska talentu jazdca, ale toho, že Antonelli bude čeliť schopnostiam Georgea Russella, ktorý je jedným z najlepších jazdcov na rošte. Kimi má veľký potenciál. Svojou rýchlosťou a talentom sa už dostal na istú úroveň, chýbajú mu len skúsenosti.”

Viaceré osobnosti v padoku napriek nespornému Antonelliho talentu hľadia na rozhodnutie Mercedesu neangažovať Carlosa Sainza s počudovaním. Podľa rakúskeho biznismena vo vedení tímu padali aj takéto mená, ale nakoniec si vybrali inú možnosť.

“Iní jazdci by podpísali jednoročnú alebo dvojročnú zmluvu, čo nám nestačí,” vyhlásil Wolff. “Preto rád zariskujem s Antonellim, ale je to prepočítané riziko. Pozrime sa na Piastriho rozvoj. Trvalo mu jeden a pol roka, kým dokázal súperiť s tímovým kolegom Landom Norrisom o víťazstvo. My chceme to isté dokázať s Kimim. V roku 2025 a s vyhliadkami na sezónu 2026 budeme v prechodnom období. Je to vhodná sezóna na to, aby sme ho prijali do tímu.”

Mohli by sme sa spýtať, prečo ešte Mercedes neoznámil Antonelliho príchod. Zrejme však už tušíte, čo je hlavnou príčinou. “Alternatívny scenár je, samozrejme, Verstappen. V tejto chvíli mi však nepríde veľmi realistický. Naďalej budem sledovať trh. Nie som si istý tým, ako sa veci vyvinú v Red Bulle,” poznamenal ešte pred správami o tom, že Jonathan Wheatley sa pridá k Adrianovi Neweymu a z tímu čoskoro odíde.

Súvisiace články

Diskusia