logo F1online.skF1online.sk

Podľa Eddieho Jordana robí Mercedes chybu: Antonelli na to nie je pripravený

Andrea Kimi Antonelli
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2024

Toto Wolff sa rozhodol spraviť odvážny krok a napodobniť Rona Dennisa, ktorý v sezóne 2007 posadil do top tímu úplného nováčika. O Andreovi Kimim Antonellim však padok nie je ani taký presvedčený, ako bol kedysi o Lewisovi Hamiltonovi. Eddie Jordan trvá na tom, že pre mladého Taliana je priskoro.

Ak sa Antonellimu podarí napodobniť skvelý štart Lewisa Hamiltona, na začiatku budúceho roka sa reálne bude môcť stať najmladším víťazom veľkej ceny a vyfúknuť tento rekord Maxovi Verstappenovi. Verí však niekto, že dokáže vyhrať niektorý z prvých troch víkendov, a síce stihnúť to skôr ako dovŕši vek 18 rokov a 228 dní?

Eddie Jordan by si na to rozhodne nestavil. Netají sa tým, že podľa neho Wolff robí chybu, keď Antonelliho dostáva pod taký tlak. “Vo Formule 2 v tejto chvíli nie je dostatočne dobrý, aby ma presvedčil, že je pripravený začať vyhrávať veľké ceny alebo zvládnuť tlak v Mercedese.”

Tlak pritom bude veľký. Ak si Mercedes udrží svoju konkurencieschopnosť a podarí sa mu minimalizovať výkyvy formy, tak bude chcieť už v nasledujúcej sezóne bojovať o konštruktérsky titul. Pomôže mu však Antonelli, ak bude končiť v bariérach?

Jeho minulotýždňová premiéra v monoposte F1 sa neskončila veľmi slávne. “Vždy som hovoril, že podľa mňa by ten tlak spojený s Mercedesom bol na Kimiho príliš, na jeho debut a prvú jazdu. Dopadlo to tak, ako to dopadlo. Roztočil sa a na aute spôsobil značné škody. Verím, že pre Kimiho sa nájde miesto, ale nie v Mercedese — to je môj argument,” hovorí v podcaste Formula For Success.

Toto Wolff si však Antonelliho jazdy pochvaľoval. Mladý Talian bol skutočne v niektorých zákrutách najrýchlejší zo všetkých; aj keď svoje posledné kolo odjazdil počas prvých desiatich minút tréningu, nikto z celého štartového poľa sa mu v týchto zákrutách nedokázal vyrovnať ani po zvyšok jázd. Neobstojí teda argument, že Antonelli vyzeral byť rýchly len preto, že ostatní sa v úvode tréningu len rozohrievali.

Eddie Jordan však toto neberie ako relevantný argument v prospech Antonelliho. “Je mi jedno, aký je rýchly. Mali ho umiestniť niekam, kde by mal nejaký rok na učenie sa. Takto by sa mal dostať hore. To je môj pohľad.”

Toto Wolff sa mal podľa bývalého šéfa rovnomenného tímu inšpirovať Red Bullom, ktorý mu pred rokmi vyfúkol Maxa Verstappena. Mal vraj postupovať rovnako ako vtedy Milton Keynes: Mladíkovi dopriať čas sa “vybúriť” a naučiť sa jazdiť bez zbytočných nehôd.

“Presne to sa malo stať,” odkazuje Jordan. “Max bol v Toro Rosso. Kimi Antonelli mal byť vo Williamse, tam ho mal Toto posadiť. Hovorím to už celé veky.”

“Spomeňte si, čo zvykol hovoriť Bernie Ecclestone, keď ste zháňali peniaze alebo niečo, čo ste chceli. Hovorieval: Zaslúž si to. Nič viac by k tomu nepovedal: Zaslúž si právo o to požiadať,” spomenul si na dobu, keď Ecclestone šéfoval Brabhamu a inžinieri chceli investovať do monopostu.

Antonelli by podľa Jordana nemal dostať všetko na zlatom podnose. V konečnom dôsledku to nedostal ani George Russell, ktorý sa tri celé sezóny učil vo Williamse. “V tejto chvíli nevidím nič, čím by si to Antonelli zaslúžil, ešte nie. Nemám v neho totálnu dôveru. Je mi to ľúto.”

Súvisiace články

Diskusia