logo F1online.skF1online.sk

Wolff naznačil, že Ferrari sa mu pokúsilo uchmatnúť Antonelliho

George Russell, Toto Wolff a Kimi Antonelli
© Jiří Křenek/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2024

Potvrdenie Andreu Kimiho Antonelliho napokon nikoho neprekvapilo. Hovorilo sa o ňom už celé mesiace ako o jasnej voľbe Mercedesu pre prípad, že sa Totovi Wolffovi nesplní veľkých sen a Max Verstappen sa nepresťahuje do Brackley. Antonelli a Mercedes si tak nakoniec povedali svoje áno aj napriek tomu, že obe strany sa v minulosti mohli rozhodnúť inak.

Okrem Maxa Verstappena mal Wolff k dispozícii aj oveľa reálnejšiu a istejšiu voľbu, než akou je Antonelli. Na jazdeckom trhu bol voľný Carlos Sainz, ktorý dlhé týždne čakal na to, či sa preňho predsa len neuvoľní nejaké miesto v top tíme.

Toto Wolff však tvrdí, že voľba bola jasná už od januára. “Rozhodol som sa päť minút po tom, čo mi Lewis Hamilton povedal, že odchádza do Ferrari,” vyhlásil počas víkendu v Monze. “Bavili sme sa aj o iných možnostiach a držali sme sa aj myšlienky o Maxovi. Vzhľadom na to, čo sa dialo v Red Bulle, sme to celkom nevylúčili, no z pohľadu inštinktov je toto jazdecká dvojica, ktorú som vždy chcel mať. Treba brať ohľad aj na to urýchlenie prípravy s Kimim, bola to vec, ktorú som chcel okamžite spraviť.”

Antonelli od začiatku roka jazdí po formulových okruhoch a testuje staršie monoposty Mercedesu. Na konci augusta dovŕšil osemnásť rokov a Mercedes to okamžite využil na to, aby ho posadil do svojho tohtoročného stroja.

Strieborné šípy robia pre Antonelliho maximum. Wolff v ňom totiž vidí nového Maxa Verstappena a ani za nič nedopustí, aby mu ho niekto uchmatol spred nosa, ako sa to kedysi podarilo Red Bullu s talentovaným Holanďanom.

Wolff vyzdvihol lojálnosť rodiny Kimiho Antonelliho, ktorý je s Mercedesom spätý už od svojich dvanástich rokov. “Jedným z hlavných faktorov je pokora a lojálnosť. Ako si viete predstaviť, keď Kimi vyrastal a zbieral úspechy, tak niektorí z našich súperov šli po ňom, a to najmä z národnostných dôvodov,” prezradil v súvislosti s mladým talianskym jazdcom.

V padoku sú len dva talianske tímy: Ferrari a béčková stajňa Red Bullu. Nie je preto ťažké sa dovtípiť, na koho tým šéf Mercedesu narážal. “Marco Antonelli (Kimiho otec, pozn. red.) mal však vždy veľmi jasný postoj: Vy ste nám dali príležitosť, a preto zostaneme pri vás.”

Antonelli sa môže spoľahnúť na plnú podporu stajne, ktorá ráta s tým, že začiatky budú ťažké podobne ako v prípade Maxa Verstappena. Plusy však prevážia mínusy. “Ten surový talent, ktorý v sebe rozhodne má, si nedokážete natrénovať. Ako som povedal, z hľadiska agresivity je jednoduchšie niekoho upokojiť ako naopak.”

Rok 2025 by mohol byť pre Russella rozhodujúci

Mercedes počas víkendu v Taliansku neoznámil, aký dlhý je Antonelliho kontrakt. Wolffove slová o tom, že v roku 2026 by sa Max Verstappen predsa len mohol predstaviť v monoposte strieborných šípov, však niečo naznačili; kontrakt Georgea Russella sa skončí po nasledujúcej sezóne, takže čisto teoreticky by jazdecká zostava Mercedesu mohla pozostávať z Verstappena a Antonelliho.

“Ako som povedal v minulosti, s každým jazdcom sme vždy mali veľmi krátke zmluvy. Dokonca aj naposledy s Lewisom to bol kontrakt 1+1. Takto fungoval náš tím,” pripomína Wolff. “Najdôležitejšie bude zistiť, ako sa George a Kimi udomácnia.”

“V tejto fáze nevidím dôvod, prečo by sme do nich nevložili dôveru smerom do budúcna. Pokiaľ ide o termíny, je to vec, ktorú si prediskutujeme medzi sebou, no nerozhodli by sme sa pre túto jazdeckú dvojicu, keby sme stopercentne neverili tomu, že je to najlepšia voľba pre Mercedes,” doplnil.

Súvisiace články

Diskusia