logo F1online.skF1online.sk

Jeden Kimi o druhom Kimim: Pre šport je to len dobré

Kimi Räikkönen
© X/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala7. 9. 2024

Ak ste sa minulý víkend objavili v talianskom padoku, mohli ste stretnúť nie jedného, ale hneď dvoch Kimiov. Jeden pretekal vo Formule 2 a absolvoval prvý voľný tréning za Mercedes, ten druhý prišiel svojim deťom ukázať padok F1 a zvítať sa so starými známymi. Dozvedeli sme sa však aj to, čo hovorí starší Kimi na mladšieho Kimiho.

Andrea Kimi Antonelli sa narodil v roku 2006, a tak svoje meno teoreticky mohol dostať po zatiaľ slávnejšom Kimim Räikkönenovi, ktorý mal v tom čase za sebou už pár víťazstiev aj bitku o majstrovský titul. Vo formulovom svete dokonca kolujú zvesti o tom, že Andrea dostal stredné meno práve po majstrovi sveta z roku 2007.

Nie je to však pravda, prezradil Kimi Antonelli. “Jednu vec o mne ľudia nevedia. Kimi, moje stredné meno, som nedostal po pretekárovi, ale len preto, že dobre pasovalo k môjmu krstnému menu a priezvisku. Nedali mi ho ani rodičia, ale náš známy.”

Meno ich teda priamo nespája, ale niečo predsa. Rovnako ako Kimi Räikkönen, aj Kimi Antonelli zažije svoj debut vo Formule 1 ako veľmi mladý. Fanúšikom Icemana je určite známy príbeh, ako mu FIA nechcela udeliť superlicenciu pre nedostatok skúseností; veď v juniorských šampionátoch odjazdil len 23 pretekov. Napokon dostal len dočasnú superlicenciu, ktorú mu vymenili za riadnu, keď okamžite na prvých pretekoch dokázal bodovať.

Antonelli zas celkom preskočil Formulu 3 a už po jednej sezóne v F2 sa má predstaviť v najvyššej motoristickej triede.

“Áno, počul som o tom,” hovorí pre F1.com Kimi Räikkönen o veľkej novine, že jeho menovec bude v roku 2025 jazdiť za Mercedes. “Keď sme sem prišli, niekto mi povedal, že to oznámili! Je to skvelé.”

Podľa Icemana je to vynikajúca správa pre celú efjednotku. “V ďalšom roku uvidíme veľa nových tvárí, vo Formule 1 bolo podpísaných veľa nových pilotov. Pre šport je to dobré, a je skvelé mať v šampionáte Taliana. Myslím si, že je to dobré pre všetkých.”

Kimi Antonelli bude určite hneď od prvých veľkých cien budiť vášne. Podarilo sa mu to už v prvom tréningu na VC Talianska, ktorý sa skončil nehodou. Mnohí by nad ňou len mávli rukou, keby sa namiesto Antonelliho stala napríklad Colapintovi vo Williamse, no mladý Talian je v Mercedese pod drobnohľadom verejnosti. Za každú chybu bude bičovaný.

Bude to mať ťažké. “Som si istý, že vedia, ako ho pripraviť,” pokračoval Räikkönen. “Samozrejme, v týchto časoch už majú simulátory. Keď som začínal ja, nemali sme žiadne simulátory. Skrátka ste naskočili do auta a šli ste na to! Myslím si, že dnes je to v mnohých smeroch jednoduchšie. Môžete veľa testovať a pripravovať sa. Želám im všetkým veľa zdaru!”

Ktovie, o deväť rokov by sme podobne ako Antonelliho mohli rozoberať aj štart Robina Räikkönena, ktorému zatiaľ jeho otec robí hlavného mechanika. Jeho rodina sa dokonca presťahovala do Talianska, aby mal motokárové šampionáty bližšie, a Robinovi sa darí. V pretekoch už poráža aj dva roky starších rivalov a je na najlepšej ceste dostať sa do juniorských šampionátov monopostov.

“Všetko ide fajn. Uvidíme,” pousmial sa Kimi Räikkönen, ktorý Robinovi ukázal celý padok. Robin si dokonca vyskúšal aj to, aké je to sedieť v monoposte Mercedesu. Možno jedného dňa… “Ktovie, či sa niečo objaví, alebo nie? Ale baví ho to, to je hlavné.”

Súvisiace články

Diskusia