logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne! Andrea Kimi Antonelli sa stal nástupcom Lewisa Hamiltona v Mercedese

Andrea Kimi Antonelli
© X/Prema
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík31. 8. 2024

Očakávané sa stáva skutočnosťou. Tím Mercedes na domácom podujatí Andreu Kimiho Antonelliho oznámil, že taliansky mladík v roku 2025 prestúpi do Formuly 1 a stane sa tímovým kolegom Georgea Russella. Ide o veľký a odvážny krok, ale dokumentuje úroveň dôvery, akú majú Toto Wolff a Mercedes k talentu mladého Kimiho.

Aj keď piatková nehoda Antonelliho v prvom tréningu na Veľkú cenu Talianska bola nepríjemná, rozhodne nenarušila ďalšie plány Mercedesu ani dôveru v schopnosti rodáka z Bologne. Ten má za sebou skvelú juniorskú kariéru a už niekoľko rokov je považovaný za ďalšieho „zlatého chlapca“. Tento rok však priniesol prvé otázniky.

Toto Wolff sa totiž so svojím tímom rozhodol, že urýchlia vývoj mladého pretekára a umožnili mu preskočiť Formulu 3. Taliansky pilot smeroval z Formuly Regional rovno do Formuly 2, kde navyše došlo k veľkej zmene predpisov. Inokedy dominantný tím Prema sa s novými monopostmi trápi a v nabitom poli sa mladý Kimi ťažko presadzuje.

Po odchode Lewisa Hamiltona sa však nezdalo, že by Mercedes uvažoval o niekom inom ako Antonellim. Odmietol viacero alternatív a keď neuspel pri naháňaní Maxa Verstappena, Talian mal svoju budúcnosť vo Formule 1 zaručenú.

„Naša jazdecká zostava pre rok 2025 je kombináciou skúsenosti, talentu, mladosti a surovej rýchlosti,“ vyhlásil Toto Wolff v oficiálnej tlačovej správe Mercedesu. „Sme nadšení z toho, čo George a Kimi prinesú nášmu tímu – každý individuálne aj ako partneri. Takáto zostava je perfektná pre otvorenie novej kapitoly nášho príbehu a je tiež dôkazom sily nášho juniorského programu.“

„George sa zaradil medzi najlepších jazdcov na svete. Je nielen rýchly, konzistentný a odhodlaný, ale vypracoval sa tiež na silného lídra. Kimi neustále ukazuje, že má talent a rýchlosť potrebnú pre súťaženie na vrchole nášho športu. Vieme, že je to veľký krok, ale ohromil nás na tohtoročných testoch a my ho budeme plne podporovať pri jeho učení,“ sľubuje Wolff.

„V Georgeovi má skúseného tímového kolegu, od ktorého sa môže učiť a zdokonaľovať svoje remeslo. Som presvedčený, že obaja budú pre tím veľkým prínosom v našej pokračujúcej snahe bojovať na čele štartového poľa,“ dodal boss Mercedesu.

Mladého Kimiho čaká obrovská výzva. Nielenže vstupuje do Formuly 1 v mladučkom veku osemnásť rokov, ale rovno prichádza do jedného z najväčších a najúspešnejších tímov všetkých čias. Aby toho nebolo málo, musí zaplniť medzeru po sedemnásobnom majstrovi sveta.

„Je to úžasný pocit, že som sa stal pilotom továrenského Mercedesu a tímovým kolegom Georgea v roku 2025,“ vyhlásil pri svojom potvrdení v sedle Antonelli. „Splnil sa mi môj chlapčenský sen o Formule 1. Chcem sa poďakovať tímu za podporu v doterajšom priebehu kariéry a za prejavenú dôveru. Stále sa veľa učím, ale cítim sa pripravený na túto príležitosť.“

„Sústredím sa na zlepšovanie a dodávanie najlepších výsledkov pre tím. Som tiež nadšený, že sa stanem tímovým kolegom Georgea. Aj on vyšiel z juniorského programu Mercedesu a veľmi si ho vážim. Je superrýchly, niekoľkonásobný víťaz veľkej ceny a už mi pomohol sa zlepšiť. Teším sa, že sa od neho budem môcť učiť a spolupracovať s ním pri dosahovaní výsledkov na trati,“ povedal Antonelli.

Súvisiace články

Diskusia