logo F1online.skF1online.sk

Doohan sa pochválil novým číslom, ale jeho tím zaváhal a vyfúkol mu ho Antonelli

Jack Doohan
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

Aké čísla si vyberú mladí nováčikovia na začiatku svojich kariér vo Formule 1? Odkedy sa Formula 1 vzdala ich povinného prideľovania, majú čísla podobne symbolickú hodnotu ako v iných športoch. V budúcej sezóne uvidíme na rošte minimálne troch nováčikov a tri nové čísla. Pilot Alpinu Jack Doohan už na sociálnych sieťach s veľkou pompou oznámil to svoje, aby sa krátko nato dozvedel, že mu ho vyfúkol Andrea Kimi Antonelli.

Pamätáte si, ako Alpine oznámil povýšenie Oscara Piastriho do Formuly 1? Francúzsky tím to s veľkou pompou ohlásil tlačovým stanoviskom, na ktorom však bolo niečo zvláštne – chýbali v ňom vyjadrenia austrálskeho pretekára. Ako sa ukázalo, malo to dobrý dôvod.

Alpine totiž akosi zabudol podpísať zmluvu so svojím talentovaným pretekárom, ktorý nakoniec stratil trpezlivosť a podpísal s McLarenom. Francúzi sa snažili toto rozhodnutie zvrátiť a právnou cestou potvrdiť svoje práva na austrálskeho pilota, ale keďže s ním nepodpísali kontrakt, FIA nemala čo potvrdzovať a povolila jeho prestup do britského tímu.

Alpine ukázal svoje „schopnosti“ aj v prípade zaistenia čísla pre svojho mladého pretekára Jacka Doohana, keď opäť najprv hovorili a až potom konali. Keďže stajňa oznámila svojho jazdca o deväť dní skôr ako Mercedes, mala zrejme aj viac času, aby mu zabezpečila požadované číslo, ale to sa nepodarilo.

„Teraz je už široko známe, že si vyberiem číslo 12,“ povedal na svojom Instagrame Jack Doohan. „Premýšľal som o tom počas letnej prestávky a potom som si ho zaistil, takže svoju kariéru vo Formule 1 začnem s dvanástkou.“

Je v tom však problém. Doohan si nič „nezaistil“ a svoju kariéru s dvanástkou nezačne. „Doohan a Alpine o tom zrejme nevedeli, ale Mercedes už zahájil proces s cieľom zabezpečiť toto číslo pre Kimiho Antonelliho. Podľa informácií magazínu Autosport stanovujú protokoly FIA, že ak dvaja jazdci požiadajú o rovnaké číslo, dostane ho ten, kto podal svoju žiadosť ako prvý,“ uvádza britský magazín.

„Viaceré zdroje v tomto prípade naznačujú, že Mercedes bol prvý, čo znamená, že Doohan si bude musieť vybrať iné číslo,“ dodávajú Briti.

Svoju vôľu jazdiť s dvanástkou už medzitým verejne vyjadril aj Antonelli. Dôvod je jednoduchý, dvanástku mal na svojom monoposte Ayrton Senna od svojho prestupu do Lotusu v roku 1985 až do konca sezóny 1988. S týmto číslom tak získal svoj prvý titul, aby od roku 1989 nosil jednotku.

„Vyberiem si číslo 12,“ vyhlásil Antonelli. „Páči sa mi veľa čísel, ale dvanástka má pre mňa výnimočný význam, keďže ju nosil aj môj idol. Používal som ju však už od Formuly 4. S číslom 12 sa mi vždy darilo. Nemám teda dôvod ju meniť.“

Kimi mal toto číslo na aute aj počas svojho prvého tréningu s Mercedesom. Tento tím mal pre nováčikov vyhradené čísla 42 a 43 – tieto si mladíci, ktorí odjazdia voľné tréningy, nemôžu vybrať a FIA ich prideľuje jednotlivým tímom –, ale číslo 43 si už vybral pilot Williamsu Franco Colapinto, ktorý s ním odjazdí zvyšok sezóny. Mercedes tak mal Antonellimu nasadiť 42, ale tím šikovne požiadal o špeciálne povolenie. FIA ho udelila, takže mladý Kimi jazdil s číslom 12 už tento víkend.

Oliver Bearman bude od novej sezóny jazdiť s číslom 87.

Súvisiace články

Diskusia