logo F1online.skF1online.sk

Vowles naznačil, že vo Williamse by mohlo dôjsť k jazdeckej výmene už tento rok

Logan Sargeant
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala7. 7. 2024

Už aj vo Williamse sa pomaly chystajú uzavrieť jazdeckú otázku na nasledujúci rok. Šéf tímu James Vowles v piatok vyhlásil, že sa blíži hraničný termín, kedy bude treba prijať rozhodne o tom, kto sa posadí do auta v roku 2025, ale vraj aj na zostávajúcich pretekoch tejto sezóny.

Logan Sargeant zatiaľ do tímovej pokladnice neprispel žiadnymi bodmi a nielen štatisticky je jednoznačne slabším pilotom z dvojice jazdcov Williamsu. V kvalifikácii ešte nikdy nedokázal poraziť Alex Albona, ktorý vedie s bilanciou 33:0. V pretekoch je to tento rok o čosi lepšie, no Sargeant stále prehráva 2:7.

“Logan mal po celý čas príležitosť udržať si svoje miesto,” hovorí pre Sky F1 James Vowles. “Je to v jeho rukách. Potrebujem od neho, aby bol výkonnostne na Alexovej úrovni. Potrebujem to od neho v podstate každý deň.”

“Aj my nesieme zodpovednosť za to, že na nej nie je. Na viacerých pretekoch sme mu neposkytli schopnú techniku v dôsledku opotrebovania komponentov,” pripúšťa šéf Williamsu. Na toto sa však už nehľadí. “Už niekoľko pretekov to neplatí, ale stále je to naša zodpovednosť. Jeho zodpovednosť je tlačiť tím vpred, keď má tú techniku k dispozícii.”

Teraz sa má ukázať, koľko veľkých cien sa ešte Logan Sargeant udrží vo Formule 1, naznačil Vowles vo svojej ďalšej výpovedi. “On chce byť vysoko, chce podávať dobré výkony a ja mu chcem dať každú príležitosť. Ale raz budeme musieť spraviť čiaru a rozhodnúť sa pre rok 2025, ale možno aj pre tento rok.”

Dnes tú čiaru ešte nekreslíme. Mojou prioritou je teraz vyriešiť problémy s autom, pretože z tohto hľadiska podávame podpriemerný výkon. Nie je to Logan, nie je to Alex. Akonáhle bude náš monopost podávať dobré výkony, tak zhodnotíme, čo nás oberá o výsledky a či sa o ne oberáme sami,” odkázal.

Kto by mohol Logana Sargeanta nahradiť, keby sa Williams predsa len rozhodol pre takýto rázny krok? Vylúčiť nemôžeme Andreu Kimiho Antonelliho, hoci Mercedes podľa všetkého má v pláne nechať ho dojazdiť aspoň túto sezónu vo Formule 2.

Reportér Sky Sports Ted Kravitz prezradil, o čom sa šepká v padoku. A nie je to o Jackovi Doohanovi ani Liamovi Lawsonovi. “V padoku sa šepká, že Alpine by mohol Estebanovi Oconovi navrhnúť predčasné ukončenie kontraktu, a on by zas mohol zamieriť do Williamsu. Alpine by mohol Doohanovi dopriať skorší debut pred tým, než by sa potenciálne mohol stať hlavným jazdcom pre budúci rok. Takáto výmena by Williamsu umožnila získať skúseného jazdca, akým je Ocon, možno po letnej prestávke…”

Súvisiace články

Diskusia