logo F1online.skF1online.sk

Vowles priznal, že Sauber sa príliš nesnaží získať Colapinta

Franco Colapinto
© X/Williams
Milan Kubala
Milan Kubala26. 9. 2024

Franco Colapinto si nahlas pýta sedačku pre nasledujúcu sezónu. Má však smolu, že Williams mu žiadnu nedokáže ponúknuť. James Vowles sa snaží vyhnúť scenáru, že po famóznom štarte do kariéry sa Colapinto bude musieť vrátiť do F2, ale zatiaľ sa mu to nedarí. Priznáva, že Sauber o mladíka nejaví veľký záujem.

Z úst Alexa Albona sme len málokedy mohli počuť sťažnosti na tímových kolegov, kým na druhej strane garáže sedeli Nicholas Latifi a Logan Sargeant. Francovi Colapintovi sa to však podarilo hneď na tretích pretekoch, keď brilantne zaútočil v prvej zákrute a poradil si s tromi súpermi naraz. Albonova nahnevaná vysielačka pripomenula sezónu 2020, keď sa na jazdcov AlphaTauri posťažoval, že “oni so mnou bojujú strašne tvrdo”.

Aj napriek tomu sa však zdá, že Colapinto sa bude musieť vrátiť do efdvojky. Vowles preňho nemá vo Williamse miesto a aj keď ho núka Sauberu, uznáva, že jeho záujem je “dosť malý”. Niet sa čomu čudovať; prečo by Sauber chcel vychovávať mladíka Williamsu, keď má aj vlastnú jazdeckú akadémiu na čele s Théom Pourchairom?

Mohli by sme preto skonštatovať, že vyhlásenia Jamesa Vowlesa o tom, ako sa pokúsi Colapintovi nájsť miesto v Sauberi, boli pomerne naivné. Tejto myšlienky sa však nevzdáva a vraj zostáva dohode “otvorený”. “Už som to povedal, že on je pretekár a myslím si, že už na tých pár pretekoch preukázal, že na štartový rošt patrí.”

“Tiež sme tvrdili, že sme veciam otvorení. Za týchto okolností čakáme, že Audi alebo Sauber príde za nami a spýta sa: ‘Čo chcete, o čo máte záujem?’ Následne sa budeme môcť rozprávať o tom, aké by to malo závery. Prvou fázou je však otvorená diskusia,” vysvetľoval 45-ročný Brit.

Jednou možnosťou by bolo, že by Colapinto dostal povolenie opustiť jazdeckú akadémiu Williamsu a pričlenil sa k inej stajni. Vowles však deklaroval, že ho chce udržať vo svojej akadémii. Je síce otvorený tomu, aby pretekal inde, no stále pod hlavičkou Williamsu. Ostatné tímy s vlastnými akadémia však na to pristúpia len ťažko.

Sauber navyše nestojí a nepadá na Colapintovi. Môže sa rozhodnúť pre Bottasa, spomínaného Pourchaira či dokonca aj juniora McLarenu Gabriela Bortoleta. Andrea Stella síce nevolá do Sauberu núkajúc jeho služby, no keby mal švajčiarsky tím záujem, vraj by sa nebránil.

“Keby Binotto prišiel za mnou, že máme taký a taký talent, určite by som mu nebránil chopiť sa tejto šance vo Formule 1,” prezradil Stella. “Na druhej strane by sme však chceli nájsť spôsob, ako ho udržať v rodine McLarenu, pretože ide o talent, ktorý by v budúcnosti mohol byť pre McLaren dôležitý.”

“S našimi jazdcami sme z dlhodobého hľadiska v bezpečí, nemohli by sme byť ani šťastnejší, ale určite by sme ho chceli udržať v rodine McLarenu. Som si istý, že by sme našli nejaké riešenie,” zamyslel sa.

Súvisiace články

Diskusia