logo F1online.skF1online.sk

Colapinto opúšťal Singapur sklamaný: Urobili sme hromadu chýb

Franco Colapinto pred Carlosom Sainzom po štarte VC Singapuru 2024
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 10:19

Franco Colapinto odjazdil vo Formule 1 len tri veľké ceny, ale aj za taký krátky čas zanechal hlbokú stopu. Argentínsky pretekár má za sebou tri takmer dokonalé víkendy. Aj keď bodoval „len“ raz, v ostatných dvoch prípadoch bol k bodom veľmi blízko. Platilo to aj o Veľkej cene Singapuru, ktorú Franco finišoval na jedenástom mieste. Nebol s ním však ani trochu spokojný.

Pilot Williamsu mal vynikajúci štart. Aj keď sa to Carlosovi Sainzovi a Alexovi Albonovi nepáčilo, jeho manéver v prvej zákrute bol stopercentne legitímny. Williams však následne nenačasoval prezutie pneumatík najlepšie a Colapinto spadol za Sergia Péreza na jedenáste miesto. Aj keď to rozhodne nie je najhorší výsledok, argentínsky mladík nebol po pretekoch spokojný.

„Nie je to jednoduché pomyslenie, že sme po toľkom úsilí skončili mimo bodov,“ skonštatoval Franco po nedeli v Singapure. „Boli to slušné preteky, ale urobili sme nejaké chyby a tie nám zabránili na ceste za bodovaným výsledkom.“

„Potrebujeme byť perfektní a dnes sme perfektní neboli. Myslím si, že práve preto sme neskončili na bodoch. Zastavili sme príliš neskoro a tým sme stratili pozíciu na trati. V priebehu pretekov sme dobre manažovali pneumatiky, ale trochu som sa trápil po fyzickej stránke, čo ma tiež limitovalo. Jedenáste miesto je celkovo slušný výsledok a na týchto pozitívnych pretekoch môžeme stavať,“ skonštatoval Colapinto.

Práve fyzická stránka je v prípade nováčikov ako Franco vždy otázna. Piloti Mercedesu sa napríklad po pretekoch nezúčastnili mediálnych povinností pre prehriatie organizmu. Pre Colapinta to boli len tretie preteky, ale dokázal byť konkurencieschopný od začiatku do konca. „Bolo to naozaj náročné, bolo veľmi vlhko a horúco. Nemôžete si odfúknuť, nie sú tu žiadne rovinky a nemáte si kde oddýchnuť,“ priznal argentínsky mladík.

Ten znel pri hodnotení výsledku naštvane, ale celkovo sa nemal za čo hanbiť. Singapur je fyzicky najnáročnejší víkend v kalendári a Franco odjazdil iba svoje tretie preteky v kariére. Jedenáste miesto na okruhu Marina Bay by každý nováčik v tíme stredu poľa bral všetkými desiatimi. Svojmu zverencovi to pripomenul aj šéf Williamsu James Vowles.

„Je to naša chyba, že sme nezískali body,“ vzal anglický inžinier zlyhanie na tím. „Som na Franca neuveriteľne hrdý a uvidíte, že sa ešte zlepší. Boli to ťažké preteky a je trochu dehydrovaný, ale je v poriadku. Stojí na nohách, usmieva sa a je šťastný.“

Súvisiace články

Diskusia