logo F1online.skF1online.sk

Vowles reaguje na špekulácie: Colapinto nám nič neplatí

Franco Colapinto
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 9. 2024

Franco Colapinto má za sebou vydarenú premiéru vo Formule 1. Argentínsky pretekár nahradil v tíme Logana Sargeanta, s výkonmi ktorého panovala dlhodobo nespokojnosť. Výmena amerického pretekára nebola taká prekvapivá, ale meno jeho nástupcu zdvihlo nejedno obočie, čo viedlo k niekoľkým špekuláciám.

Prečo nie Mick Schumacher, Liam Lawson alebo niekto ďalší? Prečo práve Colapinto, ktorý len o vlások pozbieral dostatok bodov na zisk superlicencie a vo Formule 2 držal solídne, ale nie ohromujúce, šieste miesto? Okamžite sa objavila špekulácia, že sú za tým peniaze.

Podľa šéfa Williamsu Jamesa Vowlesa to však nie je pravda. Angličan poprel správy niektorých zdrojov, podľa ktorých platia Argentínčanovi sponzori 500-tisíc dolárov za preteky a do konca sezóny tak vyplatia stajni 4,5 milióna. Bývalého hlavného stratéga Mercedesu vraj pri rozhodnutí nepoháňali žiadne finančné výhody.

„Neprináša nám žiadne peniaze,“ rezolútne poprel akékoľvek špekulácie Vowles v rozhovore pre televíziu Sky. „Pozoruhodné však bolo, že keď sme Franca a jeho manažment informovali o našom rozhodnutí, telefón nám neprestal zvoniť a argentínske spoločnosti sa chceli nalodiť na palubu.“

„Na aute uvidíte nálepky firiem, ktoré platia za správnu hodnotu a dostávajú riadnu sadzbu. Neprišli kvôli Francovi. Chcú byť vidieť na aute a byť hrdí na to, že na ňom jazdí argentínsky jazdec. Ak ho poznáte, dobre viete, že v priebehu celej kariéry mal problémy s financovaním a nemal žiadne peniaze. Nedostal nič len pre svoje meno,“ ubezpečil Vowles.

Ten bol po prvom súťažnom víkende argentínskeho mladíka spokojný. Jeho jednotka Alex Albon vybojovala pre Williams dva body a aj Colapinto sa uviedol solídne. Škoda nevydarenej kvalifikácie, ktorá negatívne ovplyvnila jeho šance v nedeľných pretekoch, ale napriek tomu dokázal finišovať na peknom dvanástom mieste.

„Skončiť po nevydarenej kvalifikácii len pár sekúnd za Alexom, ktorý si celý svoj náskok vybudoval v prvom stinte, je dobrý výsledok. Po procedurálnej stránke urobil všetko potrebné, na štarte nič nestratil a neurobil chybu ani pri zastávkach v boxoch,“ povedal Vowles.

„Okrem chyby v kvalifikácii sa pohyboval v jednej desatine za Alexom. To je v podstate jediná chyba, ktorú mu možno pripísať. V opačnom prípade by podľa mňa mohol bojovať o svoj prvý bod. Som veľmi, veľmi spokojný s jeho prácou a tiež pokrokom v priebehu víkendu,“ dodal Vowles.

Súvisiace články

Diskusia