logo F1online.skF1online.sk

Vowles chce telefonovať do Sauberu a zabezpečiť Colapintovi sedačku na rok 2025

Franco Colapinto
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 9. 2024

Málokto čakal, že kokpit po Loganovi Sargeantovi obsadí Franco Colapinto, ale absolútne nikto nepredpokladal, že si bude počínať tak dobre. V čase svojho prestupu do F1 držal Argentínčan celkové šieste miesto vo Formule 2 a hneď po jeho oznámení sa vyrojili špekulácie, že Francovi sponzori platia Williamsu 500-tisíc dolárov za preteky. Colapinto sa však uviedol vynikajúco a je trochu škoda, že nemá miesto pre budúcu sezónu.

Francov životopis nekričí, že ide o nový generačný talent sveta motoristického športu. Pre Williams bol trochu improvizovaným riešením a argentínsky mladík s talianskymi koreňmi ledva pozbieral dostatok bodov na zisk superlicencie. Jeho prvé dve vystúpenia vo Formule 1 však prebehli nad očakávania a Colapinto je už po svojich druhých pretekoch hrdým držiteľom štyroch majstrovských bodov.

Williams pre neho však nemá miesto. Franco mal iba dočasne zaplátať medzeru a následne uvoľniť miesto Carlosovi Sainzovi. Nejaká nádej však existuje. „V prvých dvoch veľkých cenách ukázal svetu, že si zaslúži miesto vo Formule 1,“ vyhlásil pre Motorsport.com šéf Williamsu James Vowles.

„Vždy som bol pevne presvedčený, že dobrým jazdcom musíte dať priestor a nechať ich pretekať. Uvidíme, či v tomto prípade nájdeme spoločnú reč s Audi. Presne to som sa snažil naznačiť aj vo svojich predchádzajúcich rozhovoroch,“ uviedol Vowles.

Je však prudko otázne, či sa to podarí. Bude mať Audi a jeho šéf Mattia Binotto chuť investovať do jazdca konkurenčného tímu? A aj keby Williams ochotne pustil Colapinta do Hinwilu natrvalo, nemá vznikajúci továrenský tím na stole lepšie možnosti? Podľa medializovaných špekulácii sa Audi rozhoduje medzi Valtterim Bottasom a aktuálnym lídrom Formuly 2 Gabrielom Bortoletom.

Prehovorí Vowles so svojím tímom – a hlavne Colapinto svojimi výkonmi – do tejto diskusie na trase Hinwil – Neuburg? „Som nesmierne hrdý, otcovsky hrdý, na Francov úspech. Chcem, aby uspel. Takisto tu vo Williamse sa chceme uistiť, že napreduje vo svojej kariére,“ povedal Vowles.

Na otázku, či je možné uvoľnenie Colapinta do iného tímu a zároveň jeho udržanie v rodine Williamsu, bývalý hlavný stratég Mercedesu odpovedal: „Nebudem hovoriť o podrobnostiach zmlúv, ale Franco navždy zostane v rodine. To však ešte neznamená, že nemôže pretekať v inom tíme.“

Súvisiace články

Diskusia