logo F1online.skF1online.sk

Podľa Wolffa sa Vowles mohol krotiť: Ak nedáte Mickovi šancu, aspoň ho nekomentujte

James Vowles a Toto Wolff
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 9. 2024

James Vowles pricestoval do Monzy veľmi úprimne naladený. Otvorene hovoril o nedostatočných výkonoch Logana Sargeanta aj o dôvodoch, prečo si nevybral Micka Schumachera. Všetko to boli závery, ktoré si dokáže vyvodiť každý fanúšik. Nepatrí sa však na šéfa tímu o niečo diplomatickejšie vyjadrenie? Podľa Tota Wolffa áno.

Nebol to Liam Lawson ani Mick Schumacher, ale prekvapivo Franco Colapinto, kto nahradil Logana Sargeanta. Junior Williamsu, ktorý má za sebou dobrú, ale nie ohromujúcu, juniorskú kariéru pozbieral presne štyridsať bodov (ani o jeden viac) na zisk superlicencie. Chýbalo teda veľmi málo a v Monze by nemohol nahradiť Sargeanta. Napriek všetkému sa však James Vowles rozhodol, že dá šancu práve jemu. Popravde, po brilantnom podpise Carlosa Sainza si môže dovoliť určité riziko.

„Pred nami bolo rozhodnutie: Investujeme do budúcnosti, alebo investujeme do niekoho iného? Myslím si, že obaja spadajú do kategórie dobrých, ale nie výnimočných jazdcov,“ povedal v piatok v Monze James Vowles, čím si nezískal veľa priateľov, ale nejeden fanúšik ho určite ocenil za úprimnosť.

Dá sa však pochopiť, prečo sa tieto slová nestretli s veľkým porozumením šéfa Mercedesu Tota Wolffa. Vowles v skutočnosti povedal, že rezervný jazdec Mercedesu, ktorému sa jeho šéf snaží nájsť príležitosť na druhú šancu v F1, nie je dosť dobrý. Tým výrazne znížil jeho trhovú hodnotu, čo sa biznismenovi Totovho kalibru určite nepozdávalo a pred mikrofónmi médií to dal najavo.

„Jamesa poznám už dlhé roky,“ začal Wolff v rozhovore pre televíziu Sky. „Niekedy hovorí veci až príliš na rovinu. Takéto stanovisko si však mohol odpustiť.“

„Mick vyhral všetko, čo sa dá vyhrať, od Formuly 4, cez Formulu 3 až po Formulu 2. Neskôr pracoval v prostredí pod vedením Günthera Steinera, ktorý je brutálne tvrdý. Presne to možno nepotreboval pri svojom vývoji. Preto si zaslúži ďalšiu šancu. Ak mu ju nedáte, tak by ste sa mali zdržať komentára. Mali by ste všetkých nechať žiť. To je môj názor,“ vyhlásil Wolff.

Vowlesovi však treba nechať, že prijal rozhodnutie sám za seba. Vzhľadom na jeho väzby na Mercedes i na Wolffa sme si mysleli, že poteší svojho dodávateľa i bývalého šéfa. James sa však zachoval ako šéf Williamsu, nie ako zákazník Mercedesu, a do auta posadil jazdca z vlastnej akadémie.

„Každý tím sa rozhoduje sám za seba a vo svojom najlepšom záujme. Rovnako tak sa musí rozhodnúť, ako chce hovoriť o jazdcoch v médiách. Každý to musí robiť spôsobom, aký považuje za najlepší,“ odkázal Wolff.

Súvisiace články

Diskusia