logo F1online.skF1online.sk

Vowles sa teší, že v roku 2025 bude mať najlepšiu jazdeckú zostavu na rošte

James Vowles
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 19:38

Williams vstúpi do sezóny 2025 posilnený o Carlosa Sainza. S Alexom Albonom vytvoria závideniahodné jazdecké duo, ktoré má podľa šéfa stajne Jamesa Vowlesa potenciál byť najsilnejším na celom štartovom rošte.

V roku 2025 budú vo viacerých tímoch pôsobiť veľmi kvalitní a talentovaní jazdci. Hviezdnu zostavu predstavilo Ferrari s Lewisom Hamiltonom a Charlesom Leclercom, McLaren zas budú ťahať vpredu Lando Norris a Oscar Piastri. Zahanbiť sa rozhodne nenechajú ani v Mercedese, ktorý k Georgeovi Russellovi posadí azda najjagavejší mladícky talent súčasnosti Kimiho Antonelliho.

Popri nich treba z jazdeckého pohľadu počítať aj s Williamsom. “Myslím si, že v roku 2025 budeme mať najlepšiu jazdeckú zostavu na rošte,” vyhlásil v podcaste Beyond the Grid James Vowles. “Franco [Colapinto] odvádza brilantnú prácu, no nemá skúsenosti, ktoré so sebou prinesie Carlos, ale odvádza vynikajúcu prácu.”

Mladík by si sedačku zaslúžil, ale zrejme si ešte rok-dva bude musieť počkať. Nemôžeme totiž očakávať, že by Williams chcel vymeniť jedného zo svojich pilotov, ktorí vraj vytvoria najsilnejší pár. “Nemyslím to len z perspektívy jazdenia v monoposte. Aj z hľadiska posúvania tímu vpred budeme mať najlepšiu zostavu na rošte. Pomôže nám to motivovať sa a zabrať. Aj pri vývoji to ide dobre, čo je pokračovaním sezóny 2024 do roka 2025.”

James Vowles svoje vyjadrenia opiera aj o štatistiky Carlosa Sainza, ktorý mal v minulosti veľmi silných tímových kolegov. Môžeme menovať Maxa Verstappena, Charlesa Leclerca či Landa Norrisa. Nestratil sa ani proti jednému.

“Je to môj názor a do istej miery vysvetlím, aké mám preň dôvody,” pokračoval Vowles na margo Albona a Sainza. “Po prvé, obaja podávajú výkony na špičkovej úrovni. Carlos pretekal proti všetkým jazdcom, o ktorých sme sa bavili. Proti Landovi bol úspešný. Proti Charlesovi to bolo raz hore, raz dolu, ale bol približne na tej istej úrovni. Nie je medzi nimi takmer žiadny rozdiel. Ten prvý rok proti Maxovi v Toro Rosso bol fantastický.”

“Nie je to tak, že by v kariére nebol skúšaný. Celý čas bol skúšaný a udržal sa na nohách. Nestaviam to však len na tomto. Nie je to len o tom, čo predvádza v aute, ale aj mimo neho,” vysvetľuje bývalý hlavný stratég Mercedesu.

Vowles chcel mať Sainza vo svojom tíme aj preto, že má veľmi dobré renomé ako tímový ťahúň. Doposiaľ prakticky vždy platilo, že keď z niektorej stajne odchádzal, tak podávala lepšie výkony než pri jeho príchode.

“Za ten krátky čas, keď som mal možnosť ho bližšie spoznať, som videl, že tím ťahá vpred. Každý minútu svojho času chce investovať do toho, aby spravil svoj tím čoraz úspešnejším,” pochvaľuje si Vowles. “Takáto kombinácia nie je na štartovom rošte hojne rozšírená.”

“Chcem tým povedať, že tu nejde len o to pripraviť auto. To nie je moja práca. Moja práca je postaviť úspešnú organizáciu. Na to sa teším. Alex to vidí rovnako,” dodal vo viere, že obaja jazdci mu pomôžu pri rekonštrukcii stajne.

Súvisiace články

Diskusia