logo F1online.skF1online.sk

Norris si trúfa na Mercedesy: Našou silou je pretekové tempo

Lando Norris
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl6. 7. 2024

Lando Norris v Silverstone nedosiahol na vysnívanú domácu pole position, napriek tomu nebol po kvalifikácii sklamaný. Z tretieho miesta sa zastrája do bitky s Mercedesmi a so vzrušením očakáva potenciálny dážď.

Lando bol po prvých pokusoch v Q3 mikroskopicky blízko k Georgeovi Russellovi. V druhom pokuse však vyšiel mimo v štrnástej zákrute, čím sa jeho nádeje na pole position skončili.

„Aj tak som už pred touto chybou strácal jeden a pol desatiny, čiže dostať sa na pole position by bolo veľmi ťažké. Oba Mercedesy sú veľmi rýchle. Ak by som to kolo dokončil, možno by sme sa o to aspoň pobili, no dnes mi to nevyšlo. Teším sa však aj z tretieho miesta,“ povedal Lando Norris.

Pilota McLarenu môže tešiť, že je na štarte pred Maxom Verstappenom, a mohol by sa pozerať viac pred seba na oba Mercedesy. Hrozbu v podaní Red Bullu, reprezentovanú holandským šampiónom, si však nedovoľuje vylúčiť.

„Som si istý, že Max s nami bude v nedeľu súperiť. Nekoncentrujem sa však len na Red Bull, sú tu ďalší dvaja jazdci, ktorí sú hrozbou,“ vyhlásil jeden z miláčikov britských tribún.

Otázkou zostáva – bude v nedeľu pršať? V akomkoľvek prípade platí, že stratégia bude veľmi dôležitá. „V posledných dvoch mesiacoch sme boli strategicky veľmi dobrí. Potrebujeme dobré tempo. Budem sa musieť dostať cez dve autá, čo bez rýchlosti nepôjde. Verím si, že sa aj na základe predošlých pretekov môžem posunúť vpred. Môžem vyzvať ako Georgea, tak aj Lewisa. Môže to byť fakt dobrá šou. Navyše má opäť pršať, čo je vzrušujúce.“

Keď však naposledy v Kanade pršalo, nevyšlo McLarenu kľúčové strategické rozhodnutie, keď nepovolal Landa Norrisa ako lídra včas do boxov, čím stratil náskok i vedenie. „Kanadu sme si poriadne a podrobne prešli, zajtra budeme určite lepší. Treba sa pripraviť na každú možnosť, no neviete si to úplne naplánovať. Aj tak to je to o rozhodovaní v danej chvíli, a každá situácia je iná,“ pokračoval britský pilot.

Zdá sa, že Mercedes sa stáva skutočnou hrozbou ako pre Maxa Verstappena, tak aj pre McLaren. „Minulý rok bol Mercedes v Silverstone jeden z najrýchlejších v pretekovom tempe, ak nie aj najlepší. Dokážu sa dobre starať o predné pneumatiky, čo ich môže zachrániť. Podmienky však môžu byť nevyspytateľné. My sme v tejto bitke, našou silou bude naša rýchlosť, ktorá je v pretekoch ešte lepšia než v kvalifikácii,“ uzavrel Norris.

Súvisiace články

Diskusia