logo F1online.skF1online.sk

Villeneuve: Ak Norris nezíska titul, bude to vina McLarenu

Lando Norris a Oscar Piastri, Andrea Stella
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 12:43

McLaren sa míľovými krokmi blíži k víťazstvu v konštruktérskom šampionáte, no aby mohli byť papájoví po sezóne stopercentne spokojní, mali by získať aj jazdecký titul. V ňom však Lando Norris nesťahuje Maxa Verstappena potrebným tempom. Jacques Villeneuve to vyčíta samotnému McLarenu, ktorý Norrisa pripravil o niekoľko bodov.

Až do pretekov v Silverstone náskok Maxa Verstappena kontinuálne rástol. Vrchol dosiahol po VC Veľkej Británie, no odvtedy sa Landovi Norrisovi podarilo skresať svoje manko z 84 na 52 bodov. Mohlo ich byť ešte aspoň o desať menej, keby v Maďarsku nevrátil prvé miesto Oscarovi Piastrimu a v Monze sa neprepadol po súboji v druhej šikane, resp. keby papájoví v poslednom kole obrátili poradie svojich jazdcov.

McLaren mal v posledných týždňoch najrýchlejší monopost, a preto by mal spraviť maximum pre zisk oboch titulov, myslí si Jacques Villeneuve. Verstappen k tomu pristúpil s rozumom, no to sa nedá povedať o britskom tíme. “Od Landa Norrisa bude treba len o trochu viac, aby bol konkurencieschopnejší, ale bude to zábavný záver ročníka. Medzi Maxom a Landom to bude nesmierne tesné.”

“Max zmenil svoj prístup. Nesnaží sa vyhrávať preteky, ale zbierať body. Ukazuje svoju vyspelosť. Šampionát je dôležitejší ako víťazstvá v jednotlivých pretekoch,” pochválil rozvážneho Holanďana. “Vie, že McLaren neprijíma tvrdé rozhodnutia, ktoré by mal prijímať, a to bude hrať v jeho prospech. Ak sa Lando nestane majstrom, nebude to jeho vinou, ale vinou McLarenu.”

Zak Brown a Andrea Stella sa príliš dlho oháňali okrídlenými frázami o správnom a férovom prístupe k pretekaniu. Zatiaľ čo oni nerozhodne prešliapavali na mieste, v Red Bulle si mädlili ruky. “McLaren to celé pobabral a teraz je už neskoro. Začalo sa to v Maďarsku, v ktorom ukázali ozajstnú slabosť, keď nedali prioritu Norrisovi pred Piastrim.”

Na druhej strane je tu však aj otázka zmluvných vzťahov a toho, či sa McLaren nenechal tak trochu napáliť, keď spravil z absolútneho nováčika tímovú jednotku. Villeneuve chváli Webberove vyjednávacie schopnosti. “Nevieme, čo sa píše v Oscarovom kontrakte. Nevieme, čo sa jeho manažérovi Markovi Webberovi podarilo do tohto kontraktu dostať. Je to šikovný chlapík. Mark v Red Bulle vždy ťahal za kratší koniec, aj keď Vettela porážal. Vettel bol veľakrát uprednostnený. Som si istý, že nedovolí, aby sa história opakovala pri Oscarovi.”

Na tejto prejav slabosti McLarenu však dopláca nielen Norris, ale aj tím. “Ak sa pozriete na Monzu, McLaren mal získať double. Prišli o body ako tím, čo sa nikdy nemalo stať. Nuž a Norris je tým jazdcom, ktorý bojuje o jazdecký šampionát.”

V posledných dvoch sezónach sa Max Verstappen dostal k titulom pomerne ľahko. Villeneuve je presvedčený, že Norris je prvým protivníkom, ktorý môže potrápiť aj obhajcu titulu. “Max si uvedomuje, že preňho predstavuje hrozbu. Majú za sebou pár riadnych bitiek, čo je dobré. Myslím si, že ho vníma ako vážneho súpera. Toto je prvá skutočná výzva, ktorej Holanďan čelí, odkedy stál zoči-voči Lewisovi Hamiltonovi.”

Súvisiace články

Diskusia