logo F1online.skF1online.sk

Norris o titulovom boji: Max môže všetko stratiť, ja môžem len získať

Lando Norris
© X/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 10:47

McLaren naďalej súperí s Red Bullom v oboch šampionátoch. Forma tohto tímu v posledných mesiacoch graduje a v Baku sme sa po vyše dvoch rokoch dočkali zmeny na čele tímového šampionátu. Vedenia sa ujal McLaren, ale ten chce okrem konštruktérskeho aj jazdecký titul.

Ak chce stajňa z Wokingu vybojovať v tejto sezóne oba majstrovské koruny, Lando Norris sa musí rýchlejšie doťahovať na Maxa Verstappena. Po mocnom nástupe Red Bullu v úvode sezóny sa piloti McLarenu doťahujú, ale je otázne, či sa doťahujú dostatočne rýchlo.

Matematicky má najväčšiu šancu Norris, ktorý však v ostatných mesiacoch postrácal hromadu bodov. Jeho McLaren na okruhoch vládol, ale strata na Verstappena je stále pomerne veľká – 59 bodov. Keďže jeho tím má najrýchlejšie auto, v posledných mesiacoch sa tlak očakávaní preniesol na Landa, ktorý tomu však celkom nerozumie. On vraj nie je ten, kto môže všetko stratiť.

„Max môže všetko stratiť, ja momentálne môžem len získať,“ povedal Norris na margo boja o titul. „Keď sa vrátite na začiatok roka, Red Bull stále dominoval a vyhral štyri alebo päť veľkých cien. Max získal prvých osem pole position v sezóne a porážali nás väčším rozdielom, než my momentálne porážame ich.“

„V súčasnosti má Red Bull menšie ťažkosti, než sme mali my na začiatku sezóny. Podarilo sa nám to otočiť a ja pevne verím, že stále môžeme všetko veľmi rýchlo obrátiť v náš prospech. Naozaj si myslím, že len v posledných dvoch pretekoch strácali v kvalifikácii a hlavne v pretekoch. Ľudia by sa mali pozrieť, ktoré skutočnosti sú očividné a nie vynášať súdy alebo generalizovať,“ odkázal Norris.

Napriek tomu je Lando stále „len“ dvojnásobným víťazom veľkej ceny. Pri pohľade na formu jeho monopostu malo byť toto číslo vyššie a dnes by možno už mal jednu ruku na pohári. Podľa slov britského pretekára sa však jeho prístup medzi prvým víťazstvom v Miami a (zatiaľ) posledným v Zandvoorte diametrálne zmenil.

„Pozrite sa, ako som oslavoval v Miami a porovnajte si to so Zandvoortom. V Holandsku som v skutočnosti príliš neoslavoval, bolo to len pár pästičiek a pár úsmevov, ale to je všetko,“ pripomenul Norris.

„Keby som celkom stratil šancu na titul, pravdepodobne by som oslavoval viac, ale vedel som, že je to len ďalší krok k niečomu väčšiemu. Mal som pocit, ako keby to v ten deň malo menší význam,“ dodal Angličan.

Súvisiace články

Diskusia