logo F1online.skF1online.sk

Russell sa niekoľkokrát obával predčasného vypadnutia, nakoniec má pole position

George Russell
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2024

Formula 1 je momentálne absolútne nepredvídateľná. Kto pred kvalifikáciou v Silverstone tipoval dva Mercedesy v prvom rade? Problémy mali Red Bully, Ferrari a v úplnom závere to nevyšlo ani Landovi Norrisovi. Aj keď je šampionát rozohraný jednoznačne, pred každými pretekmi nemáme jasného favorita. Potvrdila to aj kvalifikácia v Silverstone, ktorú ovládol George Russell.

Začiatkom roka sa Mercedes zdal byť úplne vyradený z hry. Pre tento tím to vyzeralo ako evergreen zo sezón 2022 a 2023. Inžinieri tohto tímu však akoby zázrakom zvrátili priebeh ročníka a Mercedes je odrazu v hre. Potvrdzuje to aj kvalifikácia na britskú GP, ktorú ovládol George Russell pred Lewisom Hamiltonom.

„Toto je rozhodne jeden z najlepších pocitov, aké som zažil v sobotu popoludní. Auto bolo jednoducho neskutočné. Keď sme vyšli na trať v Q3, monopost skutočne ožil. Tento pocit patrí k tomu najlepšiemu, čo som zažil na tomto okruhu – prejsť cieľovou čiarou a byť na prvom mieste,“ povedal po skončení kvalifikácie George Russell.

„Po prvých troch alebo štyroch pretekoch tejto sezóny sme ani nesnívali o dvoch autách v prvom rade. Po veľmi náročnej prvej a druhej časti kvalifikácie sme sa v Q3 skutočne prebrali. Niekoľkokrát som mal pocit, že vypadneme predčasne. Trať sa však zlepšovala s každým kolom,“ pokračoval nadšený Russell.

„Po jazdách v Q1 a Q2 som cítil obrovský tlak. Zakaždým som mal pocit, že už-už vypadnem. Necítil som veľké sebavedomie, ale keď som prešiel prvou a druhou zákrutou v Q3, cítil som sa dobre a dokázal som poskladať tieto rýchle kolá,“ dokončil George svoj prierez intenzívnou kvalifikáciou.

Po prvom sektore to pritom v jeho záverečnom pokuse nevyzeralo nijak svetoborne. Nakoniec sa však zlepšil a vybojoval pole position s pomerne komfortným náskokom. George podľa vlastných slov presne vie, kde pri svojom záverečnom pokuse začal získavať čas.

„Medzi šiestou a deviatou zákrutou som získal hromadu času,“ hovorí Russell. „Šiesta a siedma zákruta boli skrátka mega, fúkal tam protivietor, takže som brzdil veľmi neskoro a mal som vysokú rýchlosť. Auto bolo ako na koľajniciach a cítil som v ňom veľkú sebadôveru.“

„Podľa mňa sme realisticky vedeli, že sme o desatinu alebo dve za Landom a Maxom. Pred nami je dobrá bitka a máme ju vo vlastných rukách. Veľkú rolu zohrá počasie, posledné dni striedavo pršalo a dážď je hlásený aj na nedeľu. Pravdepodobne nás čakajú podobné preteky ako v Montreale,“ dodal Russell.

Súvisiace články

Diskusia