logo F1online.skF1online.sk

Markovi nevonia predstava Russella v Red Bulle: Colapinto ukazuje cestu

Peter Bayer, Helmut Marko a Liam Lawson
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 13:16

Siahne Red Bull pri hľadaní svojich budúcich pilotov opäť do externých zdrojov? Tento tím to vo svojej dvadsaťročnej histórii urobil v podstate len dvakrát – prvýkrát s Markom Webberom, druhýkrát pri podpise Sergia Péreza. Christian Horner nedávno rozvíril vody tvrdením, že Red Bull by mohol podpísať Georgea Russella. Myslel to vážne? Helmutovi Markovi sa takýto nápad príliš nepozdáva.

Výmena Daniela Ricciarda za Liama Lawsona má oveľa hlbší význam. Red Bull si totiž uvedomuje, že sám zúžil svoje možnosti na prestupovom trhu. Max Verstappen môže odísť do Mercedesu, Sergio Pérez nepodáva adekvátne výkony, o Júkiho Cunodu nemajú záujem a štvrté miesto držal Daniel Ricciardo, ktorého výkony neboli dostatočné.

Je očividné, prečo Red Bull potreboval Lawsona v sedle. Takýto tím však môže kedykoľvek siahnuť do vonkajších zdrojov, keďže nejeden špičkový jazdec by s radosťou prikývol na ponuku tejto stajne.

„Len si chceme dopriať čas a zvážiť naše možnosti smerom do budúcna – a nebojíme sa siahnuť do externých zdrojov. Na konci budúcej sezóny končí zmluva Georgeovi Russellovi. Bolo by od nás hlúpe, keby sme o ňom neuvažovali. Sú tu aj ďalší talentovaní jazdci bez zmluvy,“ vyhlásil Christian Horner počas víkendu v Singapure.

Išlo o provokáciu smerom k Mercedesu alebo to šéf Red Bullu myslel vážne? Aj keď Helmut Marko nepoprel Russellove kvality, podľa vlastných slov by radšej zvolil odlišnú cestu. „George Russell je v kvalifikáciách na úrovni Lewisa Hamiltona, ak nie je rýchlejší,“ vyhlásil Rakúšan pre Motorsport-Total.com.

„George Russell je však zaviazaný Mercedesu a podľa mňa by sme sa momentálne mali sústrediť na našich juniorov,“ odkázal Marko, ktorý nešiel po príklady ďaleko. Okrem toho, zdá sa, že s Isackom Hadjarom či Arvidom Lindbladom a ďalšími mladíkmi má akadémia Red Bullu opäť plné zásobníky talentov.

„Na príklade Franca Colapinta vidíme, že relatívne neskúsený a nie veľmi úspešný jazdec v juniorských sériách – aj keď treba povedať, že nikdy nemal najlepšie vybavenie – dokáže podávať neuveriteľné výkony. Poďme zistiť, čo dokážu naši juniori alebo Júki Cunoda, ktorého tiež môžeme nazvať juniorom. Aké bude jeho porovnanie s Lawsonom?“ pýta sa Marko.

„Tuším, že Colapinto má dlhodobú zmluvu s Williamsom a určite je to jazdec budúcnosti. V Baku a Singapure sa predviedol veľmi dobre, ale používam ho skôr ako príklad. Môžem uviesť aj Olivera Bearmana, ktorý tiež dokazuje, že juniori z Formuly 2 majú potenciál na Formulu 1. Nemôžete sa spoliehať len na jazdcov s troj- alebo päťročnými skúsenosťami v F1,“ odkázal poradca Red Bullu.

Súvisiace články

Diskusia