logo F1online.skF1online.sk

Mercedes „vyskúšal všetko“, ale veľmi si nepomohol: Takto nepostúpime ani do Q3

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlíkdnes 17:20

Forma Mercedesu v priebehu tejto sezóny prudko kolísala. Stajňa z Brackley striedala dobré a zlé dni, ale v lete to vyzeralo, že inžinieri konečne našli správnu cestu. Po návrate z dovoleniek sa však tím ocitol v ďalšej mizérii a po voľných tréningoch v Singapure načrtli piloti otázku, či je Mercedes rýchlejší ako jeho súperi zo stredu poľa.

Podobne ako rýchlosť monopostu W15 kolíše aj nálada a výraz v tvári Lewisa Hamiltona. Niekedy na nelichotivú formu svojho stroja reaguje sklamaným výrazom a stručnosťou, inokedy pôsobí dojmom, ako keby mu to bolo jedno. Po piatkových tréningoch v Singapure sa veľa usmieval, ale vzhľadom na jeho slová to bola skôr irónia, keďže Mercedes vraj mal na okruhu Marina Bay hroznú formu.

„Z auta mám pocit… ach, bol to veľmi náročný deň. Pri hľadaní nastavenia sme vyskúšali všetko a nič nefungovalo,“ povzdychol si s ironickým úsmevom Hamilton. „Rozhodne to bolo náročné. Dali sme do toho všetko, ale nakoniec sme o sekundu za najlepšími. Myslím si, že v tejto chvíli sme trochu stratení a nevieme, kam sa s autom posunúť.“

Na otázku, či veľké zmeny nastavenia medzi prvým a druhým tréningom, o ktorých hovoril aj George Russell, niečomu pomohli, odpovedal Lewis jednoducho: „Nie, a verte mi, vyskúšali sme toho veľa, ale dosiahli sme presne to isté.“

Otázka teda znie, ako na tom bude Mercedes v kvalifikácii. Singapur svojím charakterom neuteká ďaleko od Monaka a sobota je tu mimoriadne dôležitá. Pre fanúšikov Mercedesu však má ich miláčik veľmi pochmúrnu predpoveď pred zvyškom víkendu. „Za súčasného stavu by sme nepostúpili ani do Q3,“ povedal Hamilton.

Russella príliš netrápila nehoda zo záveru druhého tréningu

Jeho slová podčiarkol aj George Russell, ktorý si záver druhého tréningu „okorenil“ nehodou. Tá ho však ani zďaleka netrápila tak veľmi ako rýchlosť jeho monopostu. Mercedes jazdil a skúšal všetko možné, ale aj druhý pilot stajne potvrdil, že zatiaľ sa s inžiniermi ďaleko nedostal.

„K nehode nemám nič, čo by som vám povedal, zablokovali sa mi pneumatiky a zničil som predné krídlo,“ povedal George Russell. „Bol to pre nás náročný piatok a strácali sme na najlepších. Musíme pochopiť, prečo tomu tak je.“

„Som si istý, že v noci nájdeme nejaké odpovede, hoci treba povedať, že medzi prvým a druhým tréningom sme vykonali veľké zmeny. S autom som však na tejto trati necítil také spojenie ako vlani a v posledných pretekoch. Musíme tomu prísť na koreň,“ povedal Russell.

Bude zaujímavé sledovať, čo sa múdrym hlavám v Mercedese podarí vymyslieť. Podľa Georgea je v tejto chvíli jasné len to, že Ferrari a McLaren sú ďaleko vpredu, ale za nimi sa môže objaviť naozaj ktokoľvek, zvlášť keď niektoré tímy stredu poľa ukazujú v Singapure solídnu formu.

„Určite dúfam, že dokážeme urobiť veľký skok. V radoch súperov však číha množstvo prekvapení, máte tu veľmi rýchly VCARB, veľmi rýchly Williams, Red Bull zrejme trochu stráca a na čele sú s veľkým náskokom McLareny a Ferrari, takže dúfajme, že prinajhoršom sa môžeme zaradiť medzi štyri najlepšie monoposty a stred poľa. V tejto chvíli však máme pred sebou veľa práce,“ skonštatoval britský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia