logo F1online.skF1online.sk

Pérez potreboval zažiariť, ale opäť absolútne vybuchol: Sklamal som celý tím, ľutuje

Sergio Pérez
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2024

Od Veľkej cene Emilia Romagna pozbieral Sergio Pérez len pätnásť bodov. Len krátko pred tým podpísal zmluvu s tímom a zdalo sa, že jeho budúcnosť vyzerala byť zabezpečená, ale krátko po uzavretí nového kontraktu sa jeho forma katastroficky prepadla. V Silverstone potvrdil svoju mizériu jazdeckou chybou a vypadnutím už v Q1.

Mexický pretekár potreboval dobrý výsledok, nie výborný, ale aspoň dobrý. Prečo? V kuloároch sa totiž opäť začalo špekulovať o jeho budúcnosti. Aj keď len prednedávnom podpísal novú zmluvu, hlasy zo zákulisia sa po sérii nevydarených výsledkov opäť ozvali.

Celé to spustil nemecký magazín Auto Motor und Sport, podľa ktorého Mexičan nemá napriek novej zmluve isté miesto pre rok 2025. Pridal sa aj portál Motorsport.com, podľa ktorého čaká Liama Lawsona test so súčasným monopostom Red Bullu budúci týždeň v Silverstone. Tlak teda narastá a pod náporom sa Pérez v kvalifikácii na britskú GP úplne zosypal, keď stratil kontrolu nad svojím Red Bullom v zákrute Copse a skončil zahrabaný v štrku.

„Je to veľmi frustrujúce. Sklamal som celý tím,“ povedal s ľútosťou a veľmi smutným výrazom v tvári Pérez pre F1 TV. „Bol som jedným z prvých jazdcov na hladkých pneumatikách a v tom okamihu som potreboval dostať do gúm všetku dostupnú teplotu.“

„Keď som sa blížil do deviatej zákruty a podradil na nižší prevodový stupeň, zablokoval som zadné pneumatiky, čo ma vynieslo z trate, kde to bolo totálne nasiaknuté vodou. Snažil som sa udržať auto pod kontrolou, ale pneumatiky boli strašne studené a dostal som hodiny. Bohužiaľ, nachytali ma podmienky,“ povedal Pérez.

To sa stalo v tom najmenej vhodnom okamihu. Po sobote to vyzerá, že Red Bull tento víkend bude tratiť body. Zúfalý Checo sa snažil presvedčiť svoj tím, aby ho traťoví maršali vytlačili zo štrku na neďaleký asfalt. Aj jemu však muselo byť jasné, že sa toho nedočká.

„Snažil som sa vyhrabať, ale keď tam skončíte, je veľmi ťažké s tým čokoľvek urobiť. Je to veľmi frustrujúce a bolí vás, keď ublížite svojmu tímu takýmto spôsobom. Do tej chvíle sme mali skvelý víkend. Bohužiaľ, nemohli sme ukázať naše tempo,“ povedal sklamaný Pérez.

Jeho vyhliadky pred nedeľnými pretekmi, do ktorých odštartuje z posledného radu, tak vyzerajú dosť bledo. Sám pilot Red Bullu pripustil, že po takejto kvalifikácii to nemá čisto vo svojich rukách. „Podľa mňa je pole dosť vyrovnané. Čakajú nás zaujímavé súboje a dúfajme, že sa rýchlo dokážem prepracovať cez štartové pole a potom nás nejaký safety car vráti do pretekov. Čaká nás však už len limitácia škôd a snáď sa nám podarí získať aspoň pár bodov,“ povedal Pérez pre televíziu Sky.

Súvisiace články

Diskusia