logo F1online.skF1online.sk

Marko vysvetlil, že Red Bull nemohol oznámiť Ricciardov koniec skôr ako po pretekoch

Daniel Ricciardo
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 18:42

V dňoch po VC Singapuru sme dostali odpovede na množstvo otázok súvisiacich s odchodom Daniela Ricciarda z juniorského tímu Red Bullu, ale jedna nám stále chýbala. Helmut Marko však vo svojom stĺpčeku zo stredy vysvetlil aj tento problém.

Otázka znie jednoducho: Prečo Red Bull oficiálne nezvestoval svetu ukončenie spolupráce s Danielom Ricciardom už pred VC Singapuru? Keby to spravil, mohol si posledný víkend užiť a s každým sa dôstojne rozlúčiť. Namiesto toho sme dostali oficiálne potvrdenie až po skončení pretekov, po ktorých vraj Ricciardo akoby nechcel opustiť padok; zostal v ňom aj niekoľko hodín po šachovnicovej vlajke a spomedzi jazdcov z neho odchádzal posledný.

Helmut Marko pre Speedweek vysvetlil, čo je vo veci: “Odchod Daniela Ricciarda bol oznámený po skončení súťažného víkendu v Singapure z pádnych dôvodov, ktoré sa týkali obchodných zmlúv. On sám bol o tom v dostatočnom predstihu informovaný a, ak to mám vyjadriť jeho slovami, je s tým zmierený. Myslím si tiež, že jeho najrýchlejšie kolo pretekov bolo dôstojným rozlúčkovým predstavením.”

Racing Bulls v spolupráci so svojím partnerom Hugo Boss si pre VC Singapuru pripravili niečo špeciálne. Odevná značka sa rozhodla pre svoju propagáciu nielen prostredníctvom tradičných PR aktivít s jazdcami, ale aj nasadením špeciálneho lakovania. Ak mala zmluve podložené, že odchod Daniela Ricciarda ako jedného z hlavných ťahúňov kampane nebude oznámený skôr ako po VC Singapuru, tím určite nechcel riskovať, že kvôli tomu príde o časť sponzorských peňazí.

V Red Bulle nemajú pocit, že by boli Ricciardovi niečo dlžní. “Dostal druhú šancu, ktorú by mu nikto iný nedal. Postavili sme to na predpoklade, že ak bude podávať adekvátne výkony, tak sa bude môcť vrátiť do Red Bullu. V Racing Bulls to bolo preňho zamýšľané len ako medzizastávka.”

“Požadovaný výkon sme však videli len v dvoch zábleskoch; pri štvrtom mieste v tohtoročnom miamskom šprinte a vlani v Mexiku,” pripomenul Austrálčanovo štvrté miesto v kvalifikácii na VC Mexika a siedme v pretekoch.

To však bolo všetko. “Odhliadnuc od toho sme však nevideli ani rýchlosť, ani konzistentnosť. Chýbali výkony, ktoré by opodstatnili jeho povýšenie do Red Bullu, no to bolo celou pointou.”

“Keby sme vedeli, prečo výkonnostne nenaplnil očakávania, spravili by sme maximum, aby sme to zmenili. Jeho zabijacký inštinkt sme však už nespoznávali. Bol známy pre svoje nekompromisné predbiehanie a brzdenie na poslednú chvíľu. Ani jedno už neplatilo,” doplnil Helmut Marko.

Pohľad na kariéru Daniela Ricciarda si môžete vychutnať v nasledujúcom videu z dielne EisKing – EisQueen:

Súvisiace články

Diskusia