logo F1online.skF1online.sk

Kvjat: Mal som potenciál bojovať o titul, no nedostal som šancu v tej správnej chvíli

Daniil Kvjat a Max Verstappen na pódiu VC Nemecka 2019
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubaladnes 11:38

Príbeh Daniila Kvjata vo Formule 1 nemá šťastný koniec, no podľa ruského pretekára to nie je len tým, že by svoju príležitosť optimálne nevyužil. Verí, že bol dostatočne rýchly, aby dokázal bojovať o titul, keby mal na to dobré auto. Okolnosti však hrali proti nemu.

Daniil Kvjat strávil celý rok 2015 v Red Bulle, no už po domácich pretekoch v Rusku 2016 musel uvoľniť kokpit mladšiemu Maxovi Verstappenovi. Odľahčene povedané, ten mu následne vzal všetko. Nielen jeho miesto vo Formule 1, keď sa Red Bull opäť začal vracať do konkurencieschopnej formy, ale dokonca aj jeho priateľku.

V rozhovore pre Formule1.nl priznal, že má pri spomienkach na svoje predstavenie “zmiešané pocity”. Dobre si totiž uvedomuje, že keby sa mu podarilo vydržať dlhšie, mohol zaknihovať aj viac ako tri pódiá a 202 bodov.

“Vždy na to budem spomínať s vedomím, že som z toho nevyťažil maximum,” uvedomuje si Daniil Kvjat, ktorý mal smolu v tom, že Red Bull sa vrátil k pravidelnému zbieraniu víťazných trofejí až v roku 2021, keď on už bol v tejto rodine odpísaný. “Mal som potenciál aspoň zabojovať o jazdecký šampionát.”

“Samozrejme, svoju úlohu zohrávajú aj príležitosti. O tom, či vo Formule 1 vyhráte, rozhoduje mnoho faktorov. Vždy ste závislí od materiálu, ktorý máte k dispozícii, čo sme videli aj v nedávnej dobe. V skutočnosti je to vždy auto, čo diktuje, kto skončí na prvom, piatom a desiatom mieste,” pripomína známu skutočnosť o tom, aké zásluhy zvykne mať monopost a aké pilot. Tento pomer sa v sezóne 2024 upravil v prospech jazdca, ale predtým to tak rozhodne nebolo.

Mať len viac šťastia na načasovanie kariéry… “Inými slovami, vo Formule 1 vám musia byť aj hviezdy trochu naklonené, aby ste sa ako najlepší jazdec ocitli aj v najlepšom aute. Samozrejme, aby ste vyhrali, veľa vecí musíte urobiť správne. Snažím sa však povedať, že aj množstvo okolností musí byť na vašej strane. V mojom prípade to tak vždy nebolo.”

Okrem toho, že Red Bull za jeho čias nemohol konkurovať Mercedesu, ba v roku 2015 nestíhal ani Ferrari a Williamsu, však v Kvjatov neprospech hral aj fakt, že Helmut Marko chcel ukázať svetu svoj nový poklad. Max Verstappen mal byť hviezdou budúcnosti a dnes môžeme povedať, že otec jazdeckej akadémie Red Bullu to predpovedal správne. Táto veľká vlna však so sebou strhla aj rodáka z ruskej Ufy.

Kvjat sa rozhovoril aj o Verstappenovi, na ktorého sa usmialo šťastie. “Ako som povedal, viem, akú mám hodnotu ako jazdec. V aute, ktoré by bolo hodné titulu, by som určite bol aspoň medzi ašpirantmi na víťazstvo v šampionáte.”

“Nerád používam také silné slová, aby som tvrdil, že by som ho ľahko vyhral, pretože vo Formule 1 je tvrdá konkurencia. Vždy to tak bolo. Tak by to aj malo byť, a preto všetci chceme pretekať vo Formule 1. Všetci chceme zakúsiť to intenzívne súperenie.”

“Ja som v Red Bulle dostal šancu, keď jeho auto nebolo veľmi dobré. Max a pred ním Sebastian Vettel zas dostali svoju šancu vtedy, keď mal Red Bull veľmi silný monopost. Okolnosti musia hrať vo váš prospech. V môj prospech nehrali,” povzdychol si na záver.

Súvisiace články

Diskusia