logo F1online.sk

Kvjat chváli Verstappena, no jedným dychom dodáva: Tím mu dáva všetko potrebné

Max Verstappen
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár24. 4. 2023

Max Verstappen si v poslednom období razí cestu naprieč Formulou 1 ako buldozér. Štartovému poľu dominuje už poldruha roka a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to v blízkej budúcnosti mohlo zmeniť. Zatiaľ čo väčšina osobností nedá na Verstappenove výkony dopustiť, Kvjat vyzdvihuje zásluhy Red Bullu. Rus, ktorý najnovšie preteká pod talianskou vlajkou, síce Holanďana nijakým spôsobom neznevažuje, no hovorí, že má zázemie ako len málokto.

Max Verstappen ovládol predošlé dva ročníky a jeho vyhliadky na v poradí už tretí titul sú viac než priaznivé. O dosiahnuté úspechy sa zaslúžil síce svojou rýchlosťou a talentom, no v rovnakej miere k tomu prispel aj dominantný monopost a skvelé zázemie – čo podľa Daniila Kvjata na ceste za úspechom zohralo nemalú úlohu.

„Verstappenovi samozrejme nemožno nič uprieť,“ poznamenal Daniil Kvjat v podcaste Track Limits. „Odvádza úžasnú prácu. V súbojoch koleso na koleso je veľmi silný, v osobných súbojoch je pravdepodobne najsilnejší.“

„Myslím si však, že každý je za určitých podmienok poraziteľný. Tím mu dal všetko, čo potrebuje, všetko, čo chce.“

Hoci sa tímy štartového poľa snažia Red Bull v súčasnosti všemožne dobehnúť, Kvjat hovorí, že sa im to môže podariť len za predpokladu, že „červených býkov“ skopírujú.

„Pochopili, že jediný spôsob, akým ich môžu poraziť, je skopírovať ich auto,“ vyjadril sa Rus. „Je to také jednoduché. Možno sa na nich v budúcom roku dotiahnu, no zdá sa, že v tomto roku je Red Bull aj naďalej ďaleko pred ostatnými.“

„Možno sa k nim ku koncu roka niektoré tímy vďaka vývoju priblížia, ale stále si myslím, že očividne dominujú. Motor Hondy je skvelý. Majú všetko, čo potrebujú.“

Napriek tomu, že Verstappen a Kvjat pretekali vo Formule 1 v tom istom období, obaja výlučne za Toro Rosso/AlphaTauri a Red Bull, v jednom a tom istom tíme sa nikdy nestretli.

Zatiaľ čo Verstappen hájil farby Toro Rossa, Kvjat pôsobil v Red Bulle. Potom sa karta obrátila. Holanďan nahradil Rusa v Milton Keynes, ktorý následne zamieril do Faenzy.

Kvjatovi je dodnes ľúto, že si s Verstappenom nemohol zmerať sily.

„Každý, s kým Red Bull príde, je ďalšou veľkou hviezdou,“ poznamenal Kvjat. „Vždy to tak bolo.“

„Pre mňa to bol ďalší chalan, ktorého som musel poraziť. Nakoniec som bol povýšený do Red Bullu, takže som žiaľ nemal tú možnosť,“ doplnil rodák z ruskej Ufy.