logo F1online.sk

Carlos Sainz sa neznášal s Verstappenom aj Kvjatom

Max Verstappen a Carlos Sainz
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 1. 2024

Je ťažké byť tímovým kolegom Carlosa Sainza? Na prvý pohľad to tak nevyzerá. Španielsky pretekár pôsobí metodicky, vľúdne a na trati si počína zakaždým veľmi inteligentne a férovo. Prečo by mal používať špinavé triky vnútri vlastného tímu? Nuž, ako povedal v Bratislave Mika Häkkinen, niečo ako priateľstvo medzi tímovými kolegami neexistuje a dnes máme k dispozícii pomerne detailné svedectvá o tom, že Sainz počas svojho pôsobenia v Toro Rosso neľahko vychádzal so svojimi tímovými kolegami.

V roku 2015 si s Toro Rosso odbili svoju premiéru dvaja nováčikovia. Carlos Sainz a Max Verstappen vstúpili do Formuly 1 so statusmi juniorských hviezd a boli pripravení pobiť sa o svoju šancu. Obaja pritom boli synmi pretekárov, ktorí ich zároveň zastupovali. Verstappen vo svojej prvej sezóne Sainza na body jasne porazil, aj keď v kvalifikáciách boli ich časy o niečo vyrovnanejšie.

Už vtedy začali poprední novinári hovoriť o interných bojoch v garáži talianskeho tímu, ktoré sa netýkali len dvoch mladých kohútov, ale aj ich úspešných otcov. Nie je to tak dávno, čo tieto historky potvrdil aj poradca Red Bullu Helmut Marko.

„V nižších kategóriách bol sakramentsky rýchly. Pri svojom prvom teste v Silverstone bol hneď od začiatku v rýchlych zákrutách o trochu rýchlejší než Sebastian Vettel, ktorý bol v tom čase naším lakmusovým papierikom. Po dlhé roky žil v tieni svojho otca, ktorý je dvojnásobným majstrom sveta v rely,“ povedal Marko o Sainzovi ešte vlani na oficiálnych stránkach Red Bullu.

„Neprávom mu prischla nálepka rozmaznaného syna. Jeho smolou bolo, že Max Verstappen bol jeho tímovým kolegom. Atmosféra medzi oboma pilotmi Toro Rosso bola pomerne toxická. Vtedajšie nastavenie bolo také, že neexistoval spôsob, ako som ho u nás mohol udržať, takže odišiel do Renaultu, potom McLarenu a nakoniec k Ferrari. Carlos je nepochybne špičkový pretekár. V Toro Rosso bol takmer na Maxovej úrovni,“ povedal poradca Red Bullu.

S Kvjatom prežil Sainz intenzívne boje

V roku 2016 zavítal do garáže Toro Rosso nový muž. Red Bull po Veľkej cene Ruska „degradoval“ Daniila Kvjata a na jeho miesto v hlavnom tíme posadil Verstappena. Sainz tak mal nového tímového kolegu, ktorý patril k jeho starým známym. V roku 2011 bojovali o titul hneď v dvoch rôznych kategóriách Formuly Renault. Sainz v oboch prípadoch Kvjata porazil, aj keď získal „len“ jeden titul, keďže vo Formule Renault Eurocup vypálil obom rybník Robin Frijns.

V roku 2013 sa stretli opäť, tentokrát v šampionáte GP3, a v tomto prípade sa smial Kvjat, ktorý získal nielen titul, ale tiež sedačku v Toro Rosso. Ruský pretekár, ktorý dnes súťaží s talianskou licenciou, po rokoch priznal, že obaja vtedy priamo bojovali o miesto v F1.

„Dnes sme s Carlosom naozaj dobrí priatelia, ale keď sme boli tímoví kolegovia, došlo medzi nami aj na horúce okamihy,“ priznal Daniil Kvjat pre F1.com. „Veľa sme spolu cestovali, na trati sme sa párkrát zrazili a niekedy do toho museli vstúpiť dokonca naši otcovia, aby nás upokojili.“

„V roku 2013 v GP3 nám Helmut povedal: ‚Dobre, na stole je miesto v F1 a ten lepší z vás ho zrejme dostane.‘ Vtedy to začalo byť naozaj vážne. Spomínam si na Belgicko, keď sme štartovali z prvého a druhého miesta s takmer rovnakým počtom bodov na konte. Musel som vyhrať a vyhral som. Carlos havaroval, takže som získal veľký náskok v celkovom hodnotení,“ povedal Kvjat.

„Helmut vtedy chcel, aby som sa zapojil aj do európskej Formuly 3 a dokázal, že sa mi bude dariť aj v odlišnom aute. Spomínam si na Red Bull Ring, čo je Helmutov domáci okruh. Prišiel ma tam pozrieť a ja som tam trikrát získal pole position, čo bol pre mňa veľmi dôležitý krok. Carlos to vycítil a chcel jazdiť Svetovú sériu Renault, aby dokázal Helmutovi to isté, ale jemu sa až tak nedarilo. Viac skutočností teda hovorilo v môj prospech. Získal som titul v GP3 a pred poslednými pretekmi sezóny mi ponúkli miesto v Toro Rosso. Bol to pre mňa obrovský úspech,“ dodal rodák z ruskej Ufy.