logo F1online.sk

Kvjat: Medzi mnou a Ricciardom panovala veľká rivalita, postupne ma začal napodobňovať

Daniel Ricciardo
© Motorsport Images/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 4. 2023

Daniil Kvjat niekoľko rokov vo vrcholovom motoršporte chýbal. Teraz sa postupne vracia a láka najväčšie mená vo svete vytrvalostných pretekov. Dnes už taliansky pretekár mal kedysi ohromné renomé a vrcholom jeho kariéry bol pravdepodobne rok 2015, keď v rovnakom aute porazil vychádzajúcu superhviezdu Daniela Ricciarda.

Kvjat bol tesne po svojom návrate do veľkého motoršportu (v tejto sezóne bude jazdiť vytrvalostné preteky za tím Prema a v budúcom roku sa dokonca posunie do továrenského Lamborghini) hosťom podcastu Track Limits a rozpovedal sa na mnohé témy. Najväčšiu zvedavosť vzbudili, samozrejme, spomienky na jeho kariéru vo Formule 1.

Daniila v roku 2015 povýšil Red Bull do svojho hlavného tímu, aby tam nahradil odchádzajúceho štvornásobného šampióna Sebastiana Vettela a doplnil vychádzajúcu hviezdu Daniela Ricciarda, ktorý v roku 2014 svojimi výkonmi ohromil motoristickú verejnosť. Kvjata teda nečakalo nič jednoduché, ale nakoniec bol konečný súčet pre vtedy 21-ročného mladíka viac ako priaznivý: na body zdolal Ricciarda 95:92.

„Daniel Ricciardo bol vtedy veľká superhviezda, ktorá práve porazila Vettela, takže okolo neho panoval veľký humbug, nielen v tíme, ale aj na verejnosti,“ spomína Kvyat.

„Všetci vtedy hovorili, aké je ťažké ho poraziť a že je najlepší jazdec súčasnosti. Presne toto mi hovorili. Pre mňa to teda bolo niečo ohromné. Samozrejme, dnes je všetko inak, ale vtedy patril k najväčším hviezdam. Rok 2015, keď som prišiel do Red Bullu, bol pre mňa dôležitý,“ dodal Kvjat.

Austrálčan vraj po Daniilovom príchode veľmi rýchlo pochopil, že poraziť Vettela ešte nemusí nič znamenať a nesmie zaspať na vavrínoch. Uprostred sezóny totiž začal Daniil zbierať veľké body, kým Daniel ich postrácal mnoho pre technické problémy. Sprvu jednoznačný súboj sa tak premenil na vyrovnanú bitku.

„Mal som z neho pocit, že je to poriadny mačo. Má veľmi zábavnú osobnosť – na mňa možno až trochu príliš –, takže sa oňho veľmi zaujímali médiá, ale v skutočnosti sme spolu vychádzali dobre,“ spomína Kvjat.

„Samozrejme, že medzi nami panovala veľká rivalita. Spočiatku k tomu pristupoval ľahkovážne, potom keď videl, že mi nechýba tempo, tak aj on začal zostávať v motorhome do noci a aj keď už inžinieri dávno odišli, my sme ďalej študovali dáta a obzerali sa cez rameno, kto z nás odíde skôr.“

„Daniela hodnotím veľmi vysoko. Myslím si, že vtedajšie monoposty mu dokonalo vyhovovali a dobre rozumel pneumatikám. Vtedy boli gumy trochu iné a veľmi krehké.“

„Bol to veľmi silný súper a tlačil ma až na hranicu mojich možností. Takže aký som mal z neho dojem? Nuž, veľa vtipkoval, ale je to skvelý chlap,“ uzavrel Kvjat.

Súvisiace články