logo F1online.sk

Kvjat spomína na koniec v Red Bulle: Bolo to ako bodnutie do chrbta

Daniil Kvjat
© Red Bull Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár17. 4. 2023

Pilot, ktorý rýchlo vyletel nahor, no rovnako tak rýchlo aj zhasol. Asi tak by sa dalo opísať pôsobenie Daniila Kvjata vo Formule 1. Rus, ktorý dnes už disponuje talianskym občianstvom, sa už v počiatočnej fáze svojej kariéry dokázal preštrikovať do Red Bullu, no jeho pôsobenie v Milton Keynes sa ani nie po poldruha roku skončilo, keď ho vedenie tímu preradilo do „béčkového“ Toro Rossa. Hoci od tohto momentu uplynulo už sedem rokov, 28-ročný rodák z ruskej Ufy spomína na tento verdikt aj naďalej s pachuťou v ústach.

Kvjat započal svoje pôsobenie v najvyššej motoristickej súťaži v roku 2014. Hoci v tom období nepodával zrovna oslnivé výkony, už o rok neskôr bol povýšený do Red Bullu, kde sa predstavil po boku Daniela Ricciarda. Austrálčan, ktorý z Red Bullu vypoklonkoval Sebastiana Vettela, na prekvapenie mnohých v internom súboji v ročníku 2015 na Kvjata nestačil. Rusovi však forma dlho nevydržala. Na začiatku sezóny 2016 aj napriek zisku pódia rakúsky celok po tom, čo trestuhodne zostrelil Sebastiana Vettela v pretekoch v Soči, nedobrovoľne opustil.

Následne ešte niekoľko rokov hájil farby Toro Rossa, kde však mali jeho výkony skôr zostupnú tendenciu.

Po konci v F1 si Kvjat vyskúšal pôsobenie v americkej sérii NASCAR a najnovšie okúsil vody Majstrovstiev sveta vo vytrvalostných pretekoch v triede LMP2, kde mu patrí priebežné druhé miesto.

Hoci je dnes Rus s tým, ako sa jeho „poformulová“ kariéra vyvíja, spokojný, cez vyhadzov z Red Bullu sa nevie preniesť ani po rokoch.

„V tej chvíli som sa cítil skutočne zranený,“ priznal Daniil Kvjat.

„Bolo to ako bodnutie do chrbta. Viem však, že v živote sa občas takéto veci stávajú, je to normálne.“

„Je to už minulosť. Moja ďalšia pretekárska kariéra sa vyvíja dobre, časť zo mňa je za to samozrejme veľmi vďačná Red Bullu. Druhá moja časť je však z toho stále veľmi nešťastná,“ vyšiel z kožou na trh Rus.

Málokto pritom vie, že Kvjatova kariéra sa mohla vyvíjať úplne inak. V roku 2016 mal na stole totiž ponuku od Ferrari, ktorú sa však rozhodol neprijať. Keby sa rozhodol inak, možno by bol dnes ešte stále pevnou súčasťou štartového poľa, ktovie…