logo F1online.skF1online.sk

Red Bull v rekordnom roku 2023 navýšil príjmy na 365 miliónov, no klesol mu čistý zisk

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubalavčera 03:50

V sezóne 2023 Red Bull vyhral takmer všetko, čo mu prišlo pod ruku. Rakúska stajňa aj vďaka 22 víťazstvám vykázala desaťpercentné navýšenie príjmov za uplynulý kalendárny rok, no paradoxne s tým súvisí aj zníženie čistého zisku spoločnosti.

Takú dominanciu Formula 1 ešte nikdy nezažila. Max Verstappen a Sergio Pérez v minulej sezóne nevyhrali len jedny jediné preteky, čím prekonali aj starý rekord McLarenu zo sezóny 1988, keď ovládli 95,45 % podujatí ročníka. Už na šiestej veľkej cene pred koncom sezóny sa mohli tešiť zo spečatenia majstrovského titulu.

Red Bull teraz vo svojej výročnej správe prezradil, že z hľadiska peňazí to znamenalo navýšenie príjmov spoločnosti na 365 miliónov eur, čo je v porovnaní so sezónou 2022 nárast o 35 miliónov alebo 10,6 percenta. Spoločnosť to vysvetľuje zvýšeným záujmom zo strany sponzorov, ale aj “publicite, odmenám, bonusom a príspevkom do pretekového programu”.

V uplynulom roku sa rakúskemu tímu podarilo dohodnúť na spolupráci so siedmimi novými partnermi, pričom až päť z nich pôsobí v USA. Nielen pre Formulu 1 ako celok, ale aj pre jednotlivé tímy je to stále trh s nevyčerpaným potenciálom.

Aj napriek zvýšeniu príjmov a približne 132 miliónom eur z prize money, ktoré viac-menej pokrývajú súčasný rozpočtový strop, však zisky Red Bullu klesli z 2,4 na 1,4 milióna eur. V správe sa píše, že “zvýšenie nákladov súvisí najmä s platbami za výkony, čo odráža výkon tímu na trati v roku 2023”.

V skratke povedané, aj úspech niečo stojí. Zisk oboch titulov a bezprecedentný počet víťazstiev viedol k tomu, že zamestnancom spoločnosti bolo na bonusoch vyplatených viac peňazí ako obvykle. Nuž a okrem toho viac zinkasovala aj FIA.

Medzinárodná automobilová federácia na vstupných poplatkoch vyzbierala celkom až 19,6 milióna eur, z čoho červení býci s 759 bodmi na konte zaplatili na štarte sezóny 2023 vstupný poplatok do šampionátu vo výške 5,66 milióna. Ešte väčšiu “pálku” musel Red Bull zaplatiť na štarte tohto ročníka — zisk 860 bodov znamená štartovné až vo výške 6,74 milióna eur. Toto číslo sa však odrazí až v účtovnej závierke za rok 2024.

Hospodárske výsledky Red Bullu Racing však treba brať s istou rezervou. Časť nákladov a časť príjmov totiž preberajú na seba spoločnosti Red Bull Technology a Red Bull Advanced Technologies. Napríklad Red Bull Technology, ktorá sa stará o vývoj, konštruovanie a výrobu monopostov, zaznamenala v minulom roku príjmy vo výške 513 miliónov s čistým ziskom 13,1 milióna eur.

Za zmienku tiež stojí, že Red Bull výrazne navýšil svoje investície do výskumu a vývoja. Na tento účel vyhradil 30,3 milióna eur, čo predstavuje takmer presne dvojnásobok oproti predchádzajúcemu roku. Zároveň s tým materská spoločnosť Red Bull GmbH pokračuje v investíciách do továrne aj motorového oddelenia.

Súvisiace články

Diskusia