logo F1online.skF1online.sk

Hamilton po prvom pódiu v sezóne: Najlepší víkend po dlhej dobe

Lewis Hamilton
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 6. 2024

Mercedes predviedol v posledných pretekoch malé zmŕtvychvstanie. V Imole stratil Lewis Hamilton v cieli na Charlesa Leclerca 28 sekúnd, ale už o mesiac neskôr ho porazil v Španielsku. Sedemnásobný šampión sa v Barcelone tešil zo svojho prvého pódia v sezóne a pred mikrofónmi rozdával spokojné úsmevy.

Lewis Hamilton predviedol v Španielsku jeden zo svojich najlepších výkonov v sezóne a odpovedal mnohým pochybovačom. Aj keď mu štart vôbec nevyšiel, mal dobré pretekové tempo a manažovanie pneumatík mu umožnilo prezuť v závere na mäkké pneumatiky. Výsledkom je tak prvé pódium v sezóne po výkone, ktorý by sme pred pár rokmi považovali za zlatý štandard sedemnásobného šampióna.

„Bol to naozaj skvelý víkend,“ povedal spokojne Hamilton pre televíziu Sky. „Čo na to povedať? Už je to nejaký piatok, čo som si mohol užiť takýto výsledok. Som teda veľmi šťastný a dostalo sa mi tu v Barcelone obrovskej podpory, za čo sa všetkým chcem poďakovať a rovnako tak ostatným, ktorí zostávajú pri mne.“

„Mal som veľmi zlý štart, čo bolo nešťastné. Nie som si istý, čo sa tam stalo. Mal som pocit, akoby som v druhej fáze trochu stratil výkon a odrazu boli Ferrari okolo mňa. Nebolo to ľahké, ale bol to krásny návrat späť dopredu. Myslím si, že keby som mal lepší štart, tak by som bol oveľa bližšie k chlapcom vpredu,“ povedal Hamilton.

Lewisove preteky v skutočnosti začali až v druhom stinte. Po prvej zastávke v boxoch vyšiel na trať za Russellom a Sainzom, s ktorými si však poradil. Aj keď sa španielsky pretekár sťažoval, že ho súper vytlačil z trate, podľa arbitrov išlo o čisté predbehnutie.

„Podľa mňa to bol krásny a čistý manéver. Vnútornú stranu si nepokryl úplne a nechal otvorené dvere. To som využil. Ak sa nemýlim, do prvej zákruty sme išli bok po boku a on zostal na trati, takže som mu nechal miesto,“ skonštatoval Lewis.

Mercedes tak pokračuje vo svojej renesancii. Hamilton vystúpil na stupne víťazov prvýkrát od minuloročnej Veľkej ceny Mexika a potvrdil, že s ním i jeho tímom treba počítať aj po zvyšok sezóny. „Je to môj najlepší víkend v tomto roku a po veľmi dlhej dobe. Koľko je to už? Nejakých pätnásť pretekov? To je trochu šialené, ale je skvelé byť späť a užil som dnešné súboje,“ povedal Lewis pre F1 TV.

Súvisiace články

Diskusia