logo F1online.skF1online.sk

Russell o tom, či Red Bull výkonnostne padá: Veď vyhrali 7 z 10 pretekov!

George Russell a Max Verstappen
© LAT Images/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 6. 2024

Totálna dominancia Red Bullu, akú sme videli v minulom roku, je minulosťou. Stále však formulovým okruhom kraľuje, na čo netreba zabúdať. George Russell pripomenul štatistiku, ktorá to jasne dokladuje.

Na posledných štyroch súťažných víkendoch sme videli štyri rôzne tímy na pole position. Štartové pole sa vyrovnáva a posledné veľké ceny mohli vyhrať viacerí piloti. Red Bull je však naďalej najlepší aj vďaka tomu, že nerobí chyby, a tak všetky vavríny získava pre seba. Na druhej strane je to však veľmi tesné a rozhodujú aj drobnosti, ako napríklad Norrisovo pretočenie kolies na štarte v Barcelone.

Keď teda George Russell dostal novinársku otázku, či ho prekvapuje, že Red Bull prestal dominovať, pripomenul, že v podstate stále dominuje. “Veď vyhrali sedem z posledných desiatich pretekov! Zatiaľ to nevyzerá byť také ťažké…”

Lewisa Hamiltona však podľa svojich slov nezaskočilo, že červení býci zrazu nemajú taký náskok ako pred rokom. “Či som prekvapený? Nepovedal by som. Takto to v športe skrátka chodí. Blížime sa ku koncu tejto generácie monopostov. Často sa stáva, že výkonnostná krivka sa vyrovnáva a nájsť nejaké zisky je náročnejšie. Celé tieto roky boli na čele, majú tiež menej času na vývoj. Je len prirodzené, že sa zvyšok tímov doťahuje, no stále sa im úžasne darí.”

Zhruba na úroveň Red Bullu sa však už pomaly dostáva McLaren. Ak Ferrari nájde konzistentnosť a Mercedes ešte nejakú desatinku k dobru, môžu byť na tom tiež presne rovnako. VC Rakúska však bude pre tímy novou výzvou vzhľadom na to, že nás čaká šprintový víkend, keď je nutné čo najrýchlejšie nastaviť monopost.

“Myslím si, že tieto šprintové preteky prichádzajú v priaznivom čase pre nás. Posledné tri preteky boli veľmi pozitívne,” zamyslel sa George Russell. “Čaká nás úplne iný okruh. Myslím si, že Ferrari bude opäť dosť konkurencieschopné. Posledných pár rokov tu boli veľmi dobrí. My sme zas nadšení z toho, že sme späť v hre.”

“Vieme, že McLaren a Red Bull sú stále o krôčik pred nami, ale rýchlo sa to mení. Videli sme, že v Montreale sme boli azda najkonkurencieschopnejší, takže uvidíme, čo prinesie tento víkend,” neskrýva svoju zvedavosť, ktorú už dnes začne kŕmiť odpoveďami. Hneď po prvom tréningu nás čaká kvalifikácia.

Súvisiace články

Diskusia