logo F1online.skF1online.sk

Hamilton verí, že sa mu v Barcelone podaril kvalifikačný obrat

Lewis Hamilton
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala27. 6. 2024

Pred pár týždňami videl Lewis Hamilton svoje kvalifikačné vyhliadky pred zvyškom sezóny dosť pesimisticky a tvrdil, že možno už ani raz v kvalifikácii neporazí Georgea Russella. Po víkende v Španielsku vidí cestu von z problémov.

Interný kvalifikačný súboj v Mercedese hovorí jasne v prospech Georgea Russella. Mladší z dvojice pilotov vedie v pomere 8:2 so sedemnásobným majstrom sveta, ktorý verí, že sobotňajšie problémy majú jednoduché vysvetlenie, aj keď nie už také jednoznačné riešenie. Pneumatiky sú v dnešnej Formule 1 alfou a omegou, ale zároveň aj akousi záhadou.

“Pustili sme sa do veľmi intenzívnych analýz. Tím som požiadal o množstvo informácií o tom, ako sa môžeme zlepšiť a kde strácame. Jednoducho ide o pneumatiky,” vyhlásil Lewis Hamilton vo štvrtok na Red Bull Ringu. “Pokračujeme vo vylepšovaní našich procesov medzi jednotlivými segmentami víkendu. Veci sa zvyknú trochu zmeniť najmä pred kvalifikáciou.”

Na Hamiltonove chválospevy po piatkových tréningoch sme si už zvykli rovnako ako na to, že v sobotu sa vždy zvykne niečo pokaziť. V Mercedese si myslia, že už prišli na to, ako sa prepadu vyhnúť.

“Samozrejme, auto je ľahšie a DRS využívame oveľa viac. Čas povie viac. Myslím si, že sme niečomu prišli na koreň. Teraz na tom musíme stavať,” vyzval svoj tím Hamilton.

Pneumatiky sú síce jedným z hlavných činiteľov, ale časť viny treba pripísať aj monopostu W15, ktorý má veľmi úzke pracovné okno. Rodák zo Stevenage to pripúšťa. “Auto je z aerodynamického hľadiska ako na hrane noža. Mechanicky ho nie je ľahké vybalansovať. Trafiť správne nastavenie aerodynamického balansu v pomalých a rýchlych zákrutách je náročné.”

Veľa vecí na monoposte však treba podriadiť “čiernemu zlatu” Formuly 1. “Kľúčové je to, ako pracujete s teplotami pneumatík a ako zajazdíte výjazdové kolá. Napríklad Ferrari sa v Montreale nedostalo z Q2. Dá sa to pripísať len teplotám pneumatík, pretože majú dobré auto a predchádzajúce preteky vyhrali.”

“Ukazuje sa, že nie je jednoduché dosiahnuť to, aby vám pneumatiky správne fungovali. Určite sú oveľa citlivejšie než v ktorejkoľvek inej sezóne, na ktorú si spomínam,” doplnil Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia