logo F1online.skF1online.sk

Piastri sa obáva nedele: Budem to mať ťažké

Oscar Piastri
© LAT Images/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl22. 6. 2024

Kým jedna strana garáže oslavovala, druhá smútila. Oscar Piastri zatiaľ v Barcelone nezažíva dobrý víkend. Za normálnych okolností by si mohol povedať, že pri rýchlosti svojho auta by sa z deviateho miesta mohol v pretekoch prepracovať dopredu. Teraz však taký optimistický nie je.

V Barcelone sa totiž ťažko predbieha, a rozostupy na čele sú veľmi tesné. Oscar má spomedzi špičky na štarte najhoršie karty. Kým s obomi monopostami Alpine by si mal poradiť, dostať sa cez Ferrari či Mercedesy zrejme bude veľká výzva.

„Rýchlosť máme, dlhé jazdy v druhom tréningu vyzerali dobre, čo je pozitívum. Avšak pri štarte na konci prvej desiatky to bude ťažké. Špička je blízko pri sebe a nikto nevyzerá nijako zle. Uvidíme, či sa dokážem posunúť dopredu,“ povzdychol si Oscar Piastri.

Austrálčanove problémy sa v priebehu soboty nabaľovali. V Q1 musel na rozdiel od tímového kolegu spotrebovať na istotu postupu dve čerstvé sady nových pneumatík. Na prvý pokus v Q2 nasadil čerstvú zmes, s ktorou odjazdil veľmi solídny čas. Aj Bernie Collinsová, bývalá strategička, ktorá spolukomentuje na Sky Sports, naznačovala, že Piastrimu by pri takto dobrom kole stačili na prípadný druhý pokus v Q2 aj použité pneumatiky.

Rozhodnutie stratégov McLarenu však bolo iné a malo drakonické dôsledky. Piastri vyšiel na konci Q2 na novej zmesi, a aj keď svoj pokus rýchlo zabalil, z pneumatík už čo-to vzal. Na Q3 mu teda zostala len jedna čerstvá zmes, a ďalej už príbeh poznáte. V pomalom prvom kole na použitej zmesi porušil traťové limity, a v závere urobil osudnú chybu v dvanástej zákrute.

Výsledok – žiadny meraný čas a desiate miesto, ktoré sa po Pérezovej penalizácii premení na deviate.

„Prežívam ťažký víkend. V aute sa necítim úplne komfortne. V piatok to ešte vyzeralo o niečo pozitívnejšie, no od soboty rána som sa znovu trápil. Niektoré úseky kvalifikácie boli lepšie, no celkovo to nebolo dobré. Nezostáva nič iné, iba sa v nedeľu pokúsiť získať nejaké body,“ pokračoval austrálsky pilot.

Piastri sa posťažoval aj na vyváženie svojho auta. „Trápil som sa s balansom. Pokúsime sa ešte zistiť, čo zlé sa stalo, pretože v aute jednoznačne je rýchlosť. Budeme pracovať na tom, ako sa v nedeľu prebiť dopredu,“ zakončil na pozitívnejšiu nôtu.

Súvisiace články

Diskusia