logo F1online.skF1online.sk

Piastriho prvý katastrofálny víkend: Celý čas som sa trápil

Oscar Piastri
© X/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2024

McLaren musí po víkende v Španielsku poriadne preskúmať dve veci. Tou prvou je nevydarený štart Landa Norrisa, tou druhou problémy Oscara Piastriho, ktoré trvali od piatka až do nedele. Austrálčan im vôbec nedokázal ujsť a hovorí o prvom vyslovene nanič víkende vo Formule 1.

Piastri si v nedeľu splnil prvú bojovú úlohu, bez ktorej by sa domov nemohol vracať ani s drobným pocitom spokojnosti. Po štarte z deviatej priečky sa prepracoval cez oba Alpiny a zároveň nedal šancu Sergiovi Pérezovi. Konečné umiestnenie mohlo byť aj lepšie vzhľadom na to, že podľa Landa Norrisa bol McLaren najrýchlejší na rošte, no Piastriho auto také zrejme nebolo.

“Povedal by som, že toto je z mojej strany prvý víkend, ktorý bol ustavičným trápením. Vlani sme na niektorých víkendoch mali ťažké preteky, ale kvalifikácia nebola zlá. Tento víkend som sa však trápil po celý čas, dokonca aj v tréningoch. Skrátka sa nič nedarilo,” priznal Oscar Piastri po zisku siedmeho miesta.

Sergio Pérez bol na tom v Barcelone podobne a priznal, že v piatok už začínal byť trochu zúfalý pri nastavovaní auta. Ani McLaren nedokázal nájsť cestu von z bludiska rôznych parametrov. “Potrebujem pochopiť, prečo sa to stalo. S nastaveniami som vyskúšal pár rôznych vecí. V aute som skrátka nemal dostatok sebavedomia, čo sa mi počas mojej kariéry v F1 stalo prvýkrát.”

V McLarene vedia, že mladík z Melbourne ešte potrebuje nabrať skúsenosti s pneumatikami a zlepšiť ich manažment. V Španielsku to však platilo skôr naopak; Piastri v prvom rade nemal rýchlosť a až v druhom sa mu nedarilo manažovať gumy.

“Na niektorých iných víkendoch a najmä na niektorých vlaňajších pretekoch boli nedele náročnejšie. Tu sme hlavne v druhej polovici pretekov nemali takú zlú rýchlosť, ale vo všeobecnosti nám chýbala. Z hľadiska manažmentu pneumatík výsledok nebol zlý, ale keď nemáte dobré tempo, je to veľmi ťažké,” priblížil svoje problémy.

Pondelňajší brífing bude celkom dlhý. Niektoré veci si totiž Piastri nedokáže vysvetliť. “Máme nejaké tipy a potenciálne nápady. Prerástlo to však do takých rozmerov, že nám to v tejto chvíli nedáva stopercentnú logiku. Pokúsime sa pochopiť, prečo sme sa tak trápili už od prvého kola tohto víkendu.”

“Piatok bol náročný a veľmi sa to nezlepšovalo. Skúsili sme mnoho vecí na aute aj so mnou. Povedal by som, že niektoré zákruty sa dajú vysvetliť, iné nie. V niektorých som mal pocit, že som ich prechádzal dobre, ale v skutočnosti boli horšie ako tie, ktoré som považoval za zbabrané. Keď v kvalifikácii odjazdíte také kolá, nenapĺňa vás to sebavedomím. Musíme pochopiť, prečo to cez víkend vyzeralo takto,” doplnil šiesty muž priebežného poradia šampionátu, ktorý sa pred koncom sezóny pokúsi zmazať 24-bodovú stratu na Sergia Péreza.

Súvisiace články

Diskusia