logo F1online.skF1online.sk

Piastri: O kolo viac a Mercedesy by dostali aj Landa

Oscar Piastri
© X/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 6. 2024

Oscar Piastri zažil ďalšie preteky, ktoré mal nádejne rozbehnuté, no na konci stratil nadobudnuté pozície a zostal v tieni tímového kolegu i konkurencie. Z piateho miesta rozhodne nejasal, keď pripomenul, že on i tím mohli urobiť niekoľko vecí lepšie.

Austrálčan sa dostal pod tlak po druhom safety care, keď oba Mercedesy na rozdiel od McLarenov i vedúceho Verstappena zastavili po čerstvé pneumatiky. Kým Verstappen si v pohode kontroloval tempo na čele, McLareny sa skôr museli brániť pred striebornými šípmi.

„Myslím si, že zopár vecí v pretekoch sme mohli urobiť o niečo lepšie. Platí to pre mňa i pre tím. Mohli sme teda dosiahnuť na lepší výsledok, resp. sme mohli mať väčšiu šancu na lepšie umiestnenie,“ zamyslel sa Oscar Piastri v cieli pretekov.

Pri záverečnom safety care boli Piastri s Norrisom v komplikovanej situácii, pretože by v prípade výmeny pneumatík obetovali pozíciu na trati, kým Mercedesy nemali až tak veľmi čo stratiť.

Otázkou bolo, či McLareny nemali pri bránení pozícií viac spolupracovať. Norris totiž očividne nestačil na Verstappenovo tempo, a kým sa Piastri držal v jeho blízkosti, mal výraznú pomoc DRS pri obrane. Akonáhle oň prišiel, nestačil na Russella ani Hamiltona.

„Boli sme zraniteľní voči Mercedesom na nových pneumatikách. Bol som prvý na rane, preto som mal čo robiť,“ povzdychol si Oscar, ktorý zviedol pekný súboj s Russellom, na ktorého však už následne nestačil. Podľa jeho slov mohla partia z Wokingu prísť aj o pódium. „Ak by preteky trvali ešte o kolo či dve kolá dlhšie, tak by podľa mňa dostali aj Landa. Vyzeralo to veľmi tesne.“

Na druhej strane, McLaren získal cenný balík bodov a v Pohári konštruktérov sa priblížil k Ferrari, takže z Kanady môže odísť s množstvom pozitív.

„Toto bolo víkend, keď sa to v kvalifikácii či pretekoch ľahko mohlo úplne pokaziť. My odchádzame zo solídnym výsledkom a najväčším počtom bodov spomedzi všetkých tímov,“ pripomenul Austrálčan zaujímavý fakt. McLaren si totiž odváža 28 bodov (18 + 10), Mercedes ich získal rovnako veľa (15 + 1 + 12) a Red Bull “len” 25, keďže mal tento víkend opäť len jedného jazdca.

Oscar by však privítal o niečo lepší výsledok i to, aby veci išli trochu jeho smerom. Len si spomeňte na Miami, kde mal výborný prvý stint, aby po zbytočnom kontakte so Sainzom skončil mimo bodov. Či na ďalšie víkendy, keď aj vinou okolností stratil získané pozície.

„Piate miesto nie je úplne to, čo sme chceli. Teraz sa však ideme pripraviť na tri víkendy v rade a teším sa, čo nám môžu priniesť,“ uzavrel rodák z Melbourne.

Súvisiace články

Diskusia