logo F1online.skF1online.sk

Newey vraj navštívil továreň Aston Martinu. Alonso sa špekuláciám vysmial

Mechanici Aston Martinu
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala20. 6. 2024

V uplynulých dňoch prinieslo niekoľko rôznych zdrojov informáciu, že Adrian Newey navštívil novučičkú továreň Aston Martinu, aby sa na vlastné oči presvedčil, že to Lawrence Stroll myslí vážne s útokom na titul. Fernando Alonso mohol pred domácimi pretekmi v Španielsku tieto chýry vyvrátiť alebo potvrdiť. Na tlačovej konferencii sa ho na ne spýtali prítomní novinári.

Väčšina fanúšikov Formuly 1 drží palce Ferrari, nuž môžeme predpokladať, že väčšina divákov verí v príchod Adriana Neweyho do Maranella. V priebehu tohto týždňa im preto musel trochu stuhnúť úsmev na tvári, keď viacero portálov začalo informovať o návšteve geniálneho konštruktéra v továrni Aston Martinu.

“Čítal som tie špekulácie, čítal som tie správy,” odpovedal Fernando Alonso na otázku jedného z novinárov, ktorého zaujímalo, či o Neweyho návšteve niečo vie. “Prichádzajú však z toho istého zdroja a z tej istej stránky, ktorá pred týždňom tvrdila, že už je vo Ferrari a potvrdenie jeho príchodu bude zverejnené o dvanástej pred pretekmi v Kanade.”

V tejto chvíli netušíme, o ktorom zdroji Fernando Alonso hovorí. Údajné spečatenie zmluvy so Scuderiou Ferrari už spomínalo zopár denníkov vrátane britskej tlače na čele s Daily Mail, čo sa zatiaľ nepotvrdilo. V každom prípade to boli iné zdroje ako holandský De Telegraaf či Autosport, ktoré informovali o Neweyho návšteve v Silverstone.

K nim sa v stredu pridal aj The Telegraph s informáciou, že Newey bol v továrni už pred pár týždňami. Ako je možné, že sa o tom nikto nedozvedel už skôr? Podľa insiderov portálu Autosport prebehla súkromná prehliadka továrne v čase, keď v nej nikto nebol, aby správy o Neweyho návšteve okamžite neprenikli na verejnosť.

A ako teda vyzerajú rokovania? Od britskej stajne si mal Newey vypýtať poriadne mastnú odmenu, píše The Telegraph. Pôvodných 25 miliónov eur na sezónu, čo mala byť reálna suma podľa pôvodných prepočtov Lawrenca Strolla, je údajne len približne polovičná v porovnaní s požiadavkami bývalého technického riaditeľa Red Bullu. Tak vysoko však Stroll nemieni ísť, píše spomínaný zdroj.

Aston Martin však rozhodil siete zoširoka. Jedna ponuka mala pristáť na stole šéfa aerodynamického oddelenia Ferrari Enrica Cardileho, ktorý by mohol uvažovať o prestupe do britskej stajne, ak by sa Newey skutočne mal presťahovať do Maranella a takpovediac zožať všetku slávu a zatieniť prínos ostatných členov oddelenia.

Posledné špekulácie komentoval aj hovorca Aston Martinu. Nič však nepotvrdil ani nevylúčil. “Aston Martin je veľmi atraktívnym projektom s víziou Lawrenca Strolla, špičkovou novou továrňou a vzrušujúcim partnerstvom s Aramcom a Hondou. S tímom sú spojené mnohé vrcholové osobnosti z rôznych sfér života, ale v tejto chvíli nemáme čo oznámiť.”

Súvisiace články

Diskusia