logo F1online.skF1online.sk

Leclerc o Neweyho odmietnutí: Nie som sklamaný

Charles Leclerc
© SF Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2024

V priebehu posledného týždňa zhasol aj posledný plamienok nádeje, ktorý tifosi živili, že Adrian Newey by predsa len mohol zakotviť v Maranelle. V utorok tento plamienok definitívne sfúkol Aston Martin, ktorý na tlačovej konferencii oznámil Neweyho príchod. Scuderia môže už len banovať, že sa nedokázala s najúspešnejším konštruktérom efjednotky dohodnúť, no jej piloti sa vo štvrtok pri otázkach o Neweym držali statočne.

Lewis Hamilton v úvode roka vyhlásil, že Adrian Newey je na úplnom vrchole rebríčka ľudí, s ktorými by chcel pracovať. Po prestupe do Ferrari a problémoch v Red Bulle mohol veriť, že sa toho skutočne dožije a možno v jeho monoposte pridá ešte ďalší majstrovský titul.

“Myslím si, že všetci by chceli pracovať s Adrianom,” povedal Lewis Hamilton pri prvej príležitosti od oznámenia Neweyho budúceho pôsobiska. “Bolo by to pekné, ale je to len jeden človek.”

“Ja som najviac nadšený z toho, že budem pracovať s celým tímom ľudí, ktorí sú zapálení a už dlho nezažili žiadne obrovské úspechy — aspoň z hľadiska šampionátu. Pripojiť sa k nim a vydať sa spoločne na túto cestu bude skvelé,” pousmial sa sedemnásobný šampión.

Ferrari, ktorému sa Neweyho nepodarilo zlákať, teraz opakuje, že je to len jeden človek a čo predsa zmôže jeden človek? Nuž, pri Neweym rozhodne neplatí, že jeho príchod by bol len o jednom človeku. Geniálny konštruktér je ako magnet na talenty; okrem toho, že so sebou môže z Red Bullu stiahnuť ďalších odborníkov, jeho prítomnosť má moc prilákať aj mnohých talentovaných mladých inžinierov, ktorí sa pri ňom chcú učiť a ukázať, dokonca s ochotou pracovať za menší peniaz. Doposiaľ z tohto prílivu mladej krvi ťažil Red Bull, teraz to bude Aston Martin.

Čo hovorí na výsledok Neweyho rozhodovania Charles Leclerc? “Nie som sklamaný,” ubezpečil Monačan, ktorého vyspovedala britská Sky Sports. “Sklamaný by som bol, keby sme sa o to nepokúsili a nerokovali by sme s Adrianom. S Adrianom sme sa ako tím rozprávali. Nakoniec sa rozhodol. Ja celkom rešpektujem Adrianovu voľbu ísť niekam inam.”

“Vo Ferrari sme si vždy vážili viac skupinu ako jednotlivca,” poznamenal víťaz tohtoročných pretekov v Monaku a Monze. “Samozrejme, Adrian Newey je Adrian Newey a je úžasné, čo všetko dosiahol. My vo Ferrari však máme vynikajúce osobnosti. Oveľa viac verím celej skupine. Som si istý, že máme poskladaný ten správny tím, aby sme sa vrátili na čelo.”

Adrian Newey na jeseň minulého roka uviedol, že by veľmi rád pracoval s Ferrari, Lewisom Hamiltonom a Fernandom Alonsom. Mohol si splniť dva sny z troch, no nakoniec dal prednosť projektu Lawrencea Strolla, ktorý ho na rozdiel od Ferrari bol ochotný zasypať zlatom a ukázal mu, ako veľmi po ňom túži.

“Rešpektujem Adrianovo rozhodnutie. Bude pracovať po boku jedného z jeho najobľúbenejších jazdcov, ktorým je Fernando Alonso, a želám mu všetko dobré. Dúfam však, že Ferrari bude mať navrch,” odkázal Leclerc.

Súvisiace články

Diskusia