logo F1online.skF1online.sk

S Ferrari sme viedli dlhé rozhovory, priznal Jordan

Adrian Newey sleduje monopostu Ferrari
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

Adrian Newey si nakoniec vybral Aston Martin. Špekulovalo sa o tom dlho a fanúšikovia Ferrari možno do poslednej chvíle dúfali, že medializované informácie o približovaní sa Neweyho tábora k Silverstone budú novinárskou kačicou. Neboli. Jeho manažér Eddie Jordan teraz priznal, že s Ferrari viedli dlhé rozhovory, ale Adrian si nakoniec z rôznych dôvodov vybral Aston Martin.

Lawrence Stroll skrátka dokázal ponúknuť, čo Fred Vasseur nemohol. Zdalo sa, že Scuderia je v ideálnej pozícii. Newey tu nikdy nepracoval a titul s Ferrari na sklonku kariéry by sa v jeho vitríne určite vynímal. Nestalo sa. Adrian sa miesto toho stane najvyšším šéfom technického oddelenia Aston Martinu a zároveň jeho akcionárom, čo mu Ferrari, samozrejme, nemohlo ponúknuť.

„Možno sa pýtate, prečo ide do Aston Martinu, keď ho chcelo podpísať toľko tímov,“ povedal Neweyho manažér Eddie Jordan vo svojom podcaste Formula For Success. „Nuž, podľa môjho názoru nájdeme niekoľko realistických a rozumných dôvodov, prečo sa takto rozhodol.“

„V prvom rade je to pozícia absolútnej kontroly a zodpovednosti, ktorej sa mu nikdy predtým nedostalo od šéfov tímov, ich akcionárov a partnerov. Presne to však obsahovala ponuka od Aston Martinu. Ponúkli mu obchodný podiel, absolútnu zodpovednosť, kontrolu a partnerstvo s Lawrencom Strollom. To je veľký rozdiel v porovnaní s minulosťou,“ vysvetlil Jordan.

Eddie zároveň našiel niekoľko paralel medzi poslednými udalosťami a Adrianovým prestupom do Red Bullu pred mnohými rokmi. „Dokážem si tiež predstaviť a predpokladám, že tento tím je na tom podobne ako Red Bull, keď tam prišiel pred približne devätnástimi rokmi. Patrili do najlepšej päťky, ako dnes Aston Martin, mali obrovskú víziu a nesmierne odhodlaného majiteľa – vtedy to bol Dietrich Mateschitz v Red Bulle, teraz Lawrence Stroll v Aston Martine,“ povedal Jordan.

„Obaja sú podľa môjho názoru podobné osobnosti, nesmierne úspešní podnikatelia, vizionári so skvelým mentálnym nastavením, vášňou a absolútnym odhodlaním uspieť. Myslím si, že po Adrianovom príchode do tímu sa to aj potvrdí,“ dodal bývalý šéf a majiteľ svojho vlastného tímu.

Fanúšikov však možno ešte väčšmi zaujíma, prečo to nakoniec nie je Ferrari. Vzrušujúca predstava Neweyho v červenom dodnes mnohých neopúšťa, ale zdá sa, že obom stranám to nie je súdené. Je zrejmé, že Fred Vasseur sa pokúšal zlanáriť Neweyho, ale to sa mu nepodarilo. Možno mu to vyčítať? Mohol urobiť viac? So súčasnými informáciami sa zdá, že Fred položil na stôl všetky karty, ktoré mal po ruke, ale nestačilo to.

„Je tu ešte niekoľko ďalších dôvodov,“ pokračoval Jordan. „Skutočnosť, že ešte nikdy nepracoval s Lewisom a Fernandom, bola taktiež dôležitá. Chcel zistiť, čo to prinesie.“

„Lewis odchádza do Ferrari. Samozrejme, s Ferrari sme viedli dlhé rozhovory, ale Aston Martin a Fernando dali Adrianovi pocit korenia z novej výzvy, ak to tak môžeme povedať. Chcel vedieť, ako môže dostať tím podobný Red Bullu z najlepšej päťky až úplne na vrchol. Je to stajňa na vzostupe a bude zaujímavé sledovať, ako sa to vyvinie,“ povedal Jordan.

Súvisiace články

Diskusia