logo F1online.skF1online.sk

Podľa Neweyho bol Verstappen v médiách “démonizovaný”

Max Verstappen a Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2024

Každý dobrý príbeh musí mať kladného hrdinu aj poriadneho záporáka. V britských médiách sú hrdinami spravidla Briti a do roly záporných postáv sú zas stavaní cudzinci. Preto sa aj z majstrov sveta, akými sú Max Verstappen a Sebastian Vettel, stali zloduchovia, myslí si bývalý technický riaditeľ Red Bullu Adrian Newey.

Najviac fanúšikov F1 po svete sleduje britskú Sky Sports. Jej priame prenosy, analýzy a rozhovory priamo z padoku sú dostupné prostredníctvom jej kanálov, ktoré sú veľmi rozšírené, ale presne ten istý komentár sledujú ešte aj fanúšikovia v oficiálnej službe šampionátu F1 TV. Takto sa jej darí hoci aj nevedomky vplývať na verejnú mienku.

“Nie som si istý, že ľudia vonku plne uznávajú a chápu Maxa, ako to nerobili ani pri Sebastianovi,” povedal v podcaste High Performance Adrian Newey, ktorý s oboma jazdcami spolupracoval dlhé roky. “V prvom rade preto, že obaja boli takpovediac démonizovaní, čo je podľa mňa veľmi nespravodlivé.”

“Ak mám byť úprimný, možno je to spôsobené aj britskými médiami. Sky má vo svete obrovský vplyv. Ich divácka štruktúra je skutočne medzinárodná, ale ich prenos je dosť nacionalistický, ak to tak môžem povedať, a to môže mať svoj vplyv,” zamyslel sa nad jedným potenciálnym faktorom budúci technický riaditeľ Aston Martinu.

Podobný dojem môžu mať aj samotní zástupcovia Red Bullu, ktorí dokonca na Veľkej cene Mexika 2022 bojkotovali rozhovory so Sky Sports. V jej prenosoch sa vtedy okrem iného objavila poznámka, že Lewis Hamilton bol v roku 2021 “okradnutý” o majstrovský titul.

Medzi jednotlivými tábormi aj takto vzniká nevraživosť, ktorá následne ľuďom zastiera zrak a bráni oceniť kvality súpera. Newey vidí isté paralely medzi Verstappenom a Alonsom, ktorý je považovaný za jedného z najlepších jazdcov všetkých čias, no mnohí fanúšikovia výkony holandského pretekára podceňujú.

“Je to, akoby v aute dokázal jazdiť automaticky,” hodnotí Verstappenove zručnosti Newey. “Samozrejme, že to tak nie je, ale dokáže jazdiť v aute a popri tom mu zostane toľko kapacity, že môže intenzívne uvažovať o tom, ako v tom aute jazdí, ako sa stará o pneumatiky, čo by mohol spraviť s nastaveniami, a keď si nie je istý, spýta sa vo vysielačke, čo by mal urobiť, no zároveň poukazuje na problémy.”

V tomto sa podobá na iného majstra sveta v padoku, ktorý neraz ohuruje svojím obrovským prehľadom; sleduje veľkoplošné obrazovky a vývoj pretekov. “Stále ma fascinuje to čítanie pretekov. Fernando je ďalším jazdcom, ktorý to dokáže. Vie čítať preteky, aj keď pred sebou nemá všetky informácie.”

Súvisiace články

Diskusia