logo F1online.skF1online.sk

Newey sa rozhodol v čase pretekov v Suzuke: Red Bull je dnes veľmi vyspelý tím

Adrian Newey
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík10. 9. 2024

Trvalo to osemnásť rokov, ale Adrian Newey sa nakoniec rozhodol opustiť Red Bull. Za tie roky niekoľkokrát zaznelo, že možno zotrvá s týmto tímom do konca kariéry. Niečo také je však vo svete Formuly 1 výnimočné. Najväčšie osobnosti potrebujú hľadať nové výzvy a potrebujú zmenu prostredia. Platí to pre Lewisa Hamiltona a platí to aj pre Adriana Neweyho, ktorý 1. marca 2025 začne úplne novú kapitolu svojej kariéry.

Christian Horner musel presvedčiť najprv Dietricha Mateschitza, že dva milióny libier nie je veľa za dizajnéra Adrianových kvalít. Legendárny „Didi“ vraj nadával a najprv odmietol, o pár minút však zavolal Hornerovi späť a súhlasil. Newey následne niekoľkokrát predĺžil zmluvu s Red Bullom.

Keď z tímu po takmer dvadsiatich rokoch odchádza, jeho cenovka je údajne tridsať miliónov libier a akcie Aston Martinu. Aj to svedčí o statuse anglického inžiniera a zmene, ktorou si za dve dekády prešla Formula 1. Prečo sa však vlastne Newey rozhodol, že je načase, aby opustil Red Bull?

„Niekedy v čase aprílových pretekov v Suzuke som sa rozhodol, že skončím v Red Bulle,“ priznal Newey na utorkovej tlačovej konferencii v továrni Aston Martinu. „Úprimne, potom som netušil, čo bude ďalej.“

„Chcel som si vyčistiť myseľ a trochu si oddýchnuť. Dúfal som, že jedného dňa mi niekde v sprche napadne: ‚Áno, toto je správny smer!‘ Moja manželka Mandy na tom taktiež mala veľký podiel. Diskutovali sme o tom, čo by sme chceli robiť ďalej. Asi sa bála, že keď budem doma priveľa, privediem ju do šialenstva,“ povedal s úsmevom Newey, ktorý po pár mesiacoch nakoniec našiel spoločnú reč s Aston Martinom.

„Niekedy koncom júna som si povedal, že už od svojich desiatich rokov som chcel konštruovať pretekárske autá. Mal som veľké šťastie, že sa mi to podarilo. Preháňal by som, keby som povedal, že som si užil každý deň, ale viac ako 90 percent z nich určite bola veľká zábava. Stále milujem výzvu v podobe zlepšovania výkonnosti pretekárskeho auta. To je moja hlavná motivácia a pre to ráno vstávam,“ povedal najúspešnejší dizajnér všetkých čias.

Ten sa v utorok ohliadol aj za svojím účinkovaním v Red Bulle, hoci bolo zrejmé, že táto téma sa nemá na pôde továrne Aston Martinu príliš rozoberať. Tím majstrov sveta si v poslednom období prechádza veľkými zmenami a štáb Christiana Hornera opúšťa jeden generál za druhým. Pridal sa aj Newey, ktorý chcel novú výzvu.

„Dnes je to veľmi vyspelý tím. Keď sme si prešli vrcholom nášho výskumu a dizajnu pri vývoji monopostu pre rok 2022, mal som pocit, že je čas si urobiť trochu odstup. Dôvodom bolo, že minuloročné a tohtoročné auto sú z veľkej časti evolúciou toho zo sezóny 2022,“ povedal Newey.

„Aston Martin je však niečo odlišné. Je to nová výzva, nový stimul. Vždy robím to, čo je podľa mňa najlepšie pre tím,“ dodal Adrian.

Súvisiace články

Diskusia