logo F1online.skF1online.sk

V Mercedese nedokázali zabudnúť na Abú Zabí, myslí si Newey

Lewis Hamilton pred Maxom Verstappenom po štarte VC Abú Zabí 2021
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 9. 2024

V roku 2021 skončila dominancia Mercedesu ohromnou kontroverziou. Až po rokoch a nástupe nadvlády Maxa Verstappena a Red Bullu sme si však možno plne uvedomili, že tá osudná noc v Abú Zabí predstavovala skutočný predel. Adrian Newey si dokonca myslí, že mala na tím Mercedes dlhodobý vplyv.

Rozhodne ide o jednu z najväčších kontroverzií a možno úplne najpamätnejšie vyvrcholenie súboja o titul. Pre Mercedes to skončilo tým najhorším možným spôsobom, ale v tomto prípade neplatila okrídlená pravda: „Čo ťa nezabije, to ťa posilní.“ Podľa geniálneho konštruktéra Adriana Neweyho platil pravý opak.

„Nie, mňa to neovplyvnilo, ale myslím si, že Mercedes to dostalo,“ vyhlásil Newey v podcaste High Performance. „Miesto toho, aby si povedali: ‚Dobre, prijmeme to a ideme ďalej‘, to začalo vplývať na ich psychiku. Bolo to celkom zaujímavé sledovať.“

„Takto to však vyzerá len pri pohľade zvonku a môžem sa mýliť. Psychicky to nedokázali vypudiť. Aj ja mám podobný problém. Keď máme za sebou zlé preteky, napríklad keď sme mali vyhrať a v poslednom kole sa nám tá posratá vec pokazila, vždy sa v nedeľu na letisku cítim hrozne. V pondelok ráno sa však musím zobudiť a vrátiť sa do práce,“ hovorí Newey.

„Nemôžem ísť do továrne celý nešťastný a skleslý. Povedal by som, že pomáhať druhým, a možno ich aj motivovať, je súčasťou mojej práce. Nemôžem kolegom povedať: ‚Je to nespravodlivé. Okradli nás.‘ To predsa nikomu nepomôže, nie?“ povedal najúspešnejší konštruktér všetkých čias.

Ten si takisto nemyslí, že Abú Zabí zanechalo nejakú stopu v Maxovi Verstappenovi. Ten v tú noc oslavoval prvý titul a, aj keď to vtedy ešte nevedel, stál na prahu dva a pol roka trvajúcej dominancie. „Max je strašne sebavedomý. Myslím to v pozitívnom slova zmysle, nie negatívnom,“ povedal Newey.

„Nie je arogantný, ale sebavedomý a sebaistý. Je vnímavý, ale nedovolí, aby ho takéto veci… nemyslím si, že ho to môže zasiahnuť. Dokáže to v sebe uzavrieť, pokračovať v práci a jazdiť na pretekárskych autách, čo miluje,“ dodal strojca všetkých víťazných monopostov holandského šampióna.

Súvisiace články

Diskusia