logo F1online.skF1online.sk

Ako sa zmení technické oddelenie Aston Martinu? Je to na Neweym, odkazuje Stroll

Adrian Newey a Lawrence Stroll
© X/F1
Milan Kubala
Milan Kubala11. 9. 2024

Veľká náborová kampaň Lawrencea Strolla dosiahla svoj vrchol v utorok, keď oznámil príchod najúspešnejšieho inžiniera v padoku Adriana Neweyho. Technické oddelenie tak zrejme čakajú isté zmeny. Majiteľ stajne Neweymu odovzdáva kľúče od technického oddelenia a prenecháva mu aj plnú právomoc robiť všetko, čo uzná za vhodné.

Adrian Newey dostal od Aston Martinu ponuku, ktorá sa neodmieta. Okrem bohatej odmeny sa z neho stane aj akcionár tímu, takže nebude pracovať pre niekoho, ale do istej miery aj sám pre seba. Čo je však dôležité, bude mať autonómiu, ktorej by sa zrejme vo Ferrari nedočkal. Fred Vasseur už v jednom rozhovore priznal, že jeho predstava sa líšia od tej Neweyho.

“Máme silný tím, pričom Adrian už s niektorými jeho členmi pracoval,” vysvetľoval Lawrence Stroll, ako nová posila zapadne do projektu. “Adrian sa stane výkonným technickým spoločník tímu, takže tu bude na dennej báze plne zaviazaný Formule 1 viesť a udávať smer svojmu tímu.”

“Adrian sa k nám pripája ako výkonný technický spoločník. On bude lídrom technického tímu a bude aj lídrom spoločnosti ako jej spoločník a akcionár. Štruktúru nechávam na Adrianovi, ktorý je na to oveľa spôsobilejší ako ja,” poznamenal kanadský miliardár.

Keď Otmar Szafnauer v roku 2022 odchádzal z Aston Martinu, vedenie kritizoval aj za to, že mu takpovediac liezlo do kapusty. Bývalému šéfovi britskej stajne sa nepáčilo, že po príchode generálneho riaditeľa Martina Whitmarsha mu boli zobrané viaceré právomoci. Dovtedy ho však Lawrence Stroll ubezpečoval, že bude môcť pretvárať tím podľa svojich predstáv.

Zostáva veriť, že sa nič podobné nezopakuje v Neweyho prípade, ak Lawrenceovi Strollovi začne dochádzať trpezlivosť. Nikto totiž nemá garanciu toho, že už monopost pre rok 2026 bude víťazný. Chvíľu predsa len potrvá, kým Newey nastaví procesy a tím začne stopercentne fungovať. Nová továreň určite pomôže, ale veterný tunel auto nepostaví sám. Ľudia musia vedieť využiť všetky špičkové technológie.

Adrian Newey na tlačovke nehovoril o svojej predstave, ako by chcel riadiť technické oddelenie Aston Martinu, no vyzdvihol novú továreň a veterný tunel. “Lawrence a Martin (Whitmarsh, generálny riaditeľ skupiny Aston Martin, pozn. red.) tu vybudovali úžasné zázemie. Nie je pritom jednoduché postaviť na zelenej lúke novú továreň, z ktorej budete mať aj dobrý pocit a bude dýchať kreativitou. V konečnom dôsledku na to sme tu. Snažíme sa byť kreatívni a prinášať dobré riešenia, najmä s dobrou komunikáciou so všetkými ľuďmi, ktorí tu pracujú.”

“Videl som aj niektoré nové budovy, ktoré ešte nie sú celkom hotové, ale z tejto mám skvelý dojem. Má správne proporcie a aj všetko vybavenie. Takže áno, teším sa na to, keď to tu začnem spoznávať,” usmieval sa vedľa Lawrencea Strolla jeho nový kolega.

Zaujímavosťou je aj to, že ešte na jar sa hovorilo aj o Neweyho požiadavkách pracovať z domu a menej dní v týždni. Očakávalo sa, že z Neweyho sa stane akýsi konzultant v pozadí, no utorňajšia tlačovka všetkých vyviedla z omylu. Lawrence Stroll viackrát zdôraznil, že bude v továrni na dennej báze a naplno sa do toho vloží.

Newey si ešte novú kanceláriu nevybral. “Nie, ešte som si ju nevybral, ale chcem byť uprostred toho všetkého!” zareagoval na novinársku otázku. “Prestup medzi tímami je veľký záväzok. Snažíte sa pochopiť, ako všetci pracujú, ako s nimi komunikovať a ak to bude nutné, usmerňovať veci. Chce to čas, chce to odhodlanie. Keď začnem, pôjdem naplno.”

Dovtedy si chce ešte užiť aj voľnejšie obdobie. Čaká ho zvyšok nútenej dovolenky, počas ktorej má dotiahnuť do konca prípravy superšportu RB17. “V motoršporte a na trati pracujem už od roku 1982, keď som bol vo Formule 2, potom v IndyCar v Amerike a od roku 1988 v podstate bez prestávky vo Formule 1.”

“Toto leto bolo o čosi rušnejšie, než sme s Mandy (Neweyho manželka, pozn. red.) očakávali. Vo štvrtok však ideme na menšiu dovolenku, dáme si menšiu pauzu,” prezradil Newey. “Samozrejme, musím to vyvažovať ešte s mojimi záväzkami pri RB17, ale doprajem si pauzu, aby som bol plne oddýchnutý, keď príde ten 2. marec.”

Súvisiace články

Diskusia