logo F1online.skF1online.sk

Berger: Ak Newey prestúpi do Mercedesu, Verstappen pôjde s ním

Max Verstappen a Adrian Newey
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala19. 6. 2024

Dočkáme sa ešte nejakých prekvapení na prestupovom trhu? O jedno by sa mohol postarať Adrian Newey, ktorý ešte stále neoznámil svoje budúce pôsobisko, no v závislosti od neho sa vraj môže zmeniť aj zamestnanecká príslušnosť Maxa Verstappena. Ak by bývalý technický riaditeľ Red Bullu prestúpil do Mercedesu, Verstappen pôjde s ním, myslí si Gerhard Berger.

Podľa vyjadrení Helmuta Marka spred pár dní má interný mocenský boj v Red Bulle polčas. S Hornerom bolo uzavreté prímerie, nuž aj špekulácie o budúcnosti Maxa Verstappena utíchli. Dokonca ani Toto Wolff v posledných dňoch nelákal holandského šampióna. Strieborné šípy istotne zamestnáva Andrea Kimi Antonelli, ktorý po zmene pravidiel môže požiadať o výnimku a pokúsiť sa dostať do kokpitu (Williamsu) čo najskôr, aby v dohľadnej dobe nahradil v Mercedese Lewisa Hamiltona.

Ešte stále však nemôžeme považovať za samozrejmosť, že Max Verstappen zostane v Red Bulle, myslí si bývalý pretekár Gerhard Berger. “Max je v intenzívnej fáze vnútorných úvah o tom, ako by pokračoval bez svojho mentora Helmuta Marka a technického guru Adriana Neweyho,” hovorí pre nemecký Bild. “Red Bull je v tejto chvíli určite najlepším riešením, ale akonáhle sa naskytne príležitosť, Max prijme tvrdé rozhodnutie v prospech lepšieho riešenia. Ak si uvedomí, že jeho monopost slabne a uvidí výhodu niekde inde, chopí sa tejto príležitosti. Jeho poháňajú výkony.”

Rozhodujúcim prvkom by sa mohol stať Adrian Newey, o ktorého sa pobije aj Mercedes. “Povinnosťou každého tímu je pokúsiť sa ho získať. Keby sa Newey rozhodol pre Mercedes, Verstappen by tam bol okamžite s ním. Newey je absolútny génius. Kam príde, tam sa dostavia úspechy. Dokázal to v priebehu posledných 25 rokov.”

Toto Wolff by preto nemal lákať Maxa Verstappena, zamýšľa sa bývalý šéf Toro Rosso. Ako návnada by mu mohol poslúžiť práve Newey. Bez neho môže Wolff v podstate len snívať o príchode trojnásobného majstra sveta.

“V tejto chvíli — zdôrazňujem, že v tejto chvíli — ani nie,” zamyslel sa Berger po otázke, či je reálne sťahovanie Verstappena do nemeckej stajne. “Šéf Mercedesu Toto Wolff sa ho snaží získať, ale Max vie, že asi ani jeho jazdecké zručnosti by v tejto chvíli nestačili na to, aby Mercedes vrátil späť na víťaznú cestu.”

“Mercedes so svojimi jazdcami Russellom a Hamiltonom teraz netratí, sú excelentní. Ich auto skrátka nie je dostatočne rýchle, čo sa dá pripísať len technickej oblasti. Toto je ich tretia sezóna, ale ako poznám Wolffove ambície, on ich dostane z tohto mŕtveho bodu,” verí schopnostiam viedenského rodáka.

Najlepšie má našliapnuté celkom iný tím. “V tejto chvíli to vyzerá tak, že Newey skončí vo Ferrari. Ak sa to stane, čo predpokladám, v tíme by sa mohla začať nová éra úspechu s Vasseurom, Neweym, Leclercom a Hamiltonom. Vidím to tak, že poraziť túto kombináciu by bolo pre ostatných veľmi ťažké.”

Súvisiace články

Diskusia