logo F1online.skF1online.sk

Albon radí Williamsu: Radšej obetujme rok 2025, nie 2026

Alex Albon
© X/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 6. 2024

Je Williams na jednoznačne vzostupnej trajektórii? Veľa indícií tomu nasvedčovalo, ale nevydarený začiatok tejto sezóny opäť vyvolal skeptické hlasy. Po príchode Jamesa Vowlesa sprevádzalo tím veľké nadšenie, ale úvod tohto ročníka ukazuje, že postup vpred bude dlhý a náročný. Projektu sa však stopercentne oddal aj pilot tímu Alex Albon.

Britsko-thajský pretekár ukázal, že svojmu tímu dôveruje a potvrdil to podpisom novej zmluvy. Po minulej sezóne patril Albon k favoritom na prestup do lepšieho tímu, ale on si zjavne myslí, že už je v lepšom tíme so skvelou perspektívou do budúcnosti. Rodák z Londýna pritom nijak netlačí na svoj tím, aby mu okamžite poskytol špičkovú techniku.

„Patrí to k dlhodobej zmluve – nesústredíte sa na krátkodobé ciele,“ povedal médiám Albon. „Nechcete krátkodobý úspech, ak vám to spôsobí dlhodobé bolesti. Ak sa chceme zaradiť k špičke, musíme myslieť viac na budúcnosť.“

„Ak sa chceme zaradiť medzi popredné tímy, stále potrebujeme urobiť niektoré veci. Sú tu aj veľké zmeny, ktoré si vyžiadajú čas, takže áno, oveľa radšej by som obetoval rok 2025 pre úspech v sezóne 2026,“ odkázal Albon.

Aj v tejto sezóne sa ukázalo, že Williams potrebuje hlavne veľké zmeny. Šéf stajne James Vowles neraz pripomenul, že niektoré zariadenia v Grove si neprešli renováciou dvadsať rokov. Problémy sú prítomné a videli sme to aj v tomto roku, keď tím len na poslednú chvíľu zostavil celý monopost a poslal ho na testy. Výsledkom niektorých improvizovaných riešení je katastrofálna nadváha, ktorú si tím preniesol do dlhodobej časti sezóny.

„Z pohľadu vývoja je dôležité, že pravidlá sa v budúcom roku nezmenia. Nech teda v tomto roku získate čokoľvek, prenesiete si to so sebou aj do budúcej sezóny,“ hovorí Albon.

„Najdôležitejšie pre nás ako tím je uistiť sa, že sa dostaneme na hmotnostný limit. To nám prinesie najväčší krok vpred. Ak dáme do poriadku základy, tak pred budúcou sezónou urobíme veľký krok vpred. Máme pripravené vylepšenia, ktoré neprinesú len odľahčenie auta, ale tiež aerodynamickú výkonnosť. V súčasnosti však najväčšie zisky skrýva práve hmotnosť,“ dodal britsko-thajský pretekár.

Súvisiace články

Diskusia