logo F1online.skF1online.sk

Šéfovia Williamsu sa zhodujú: Albon má kvality majstra sveta

Alex Albon
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík17. 6. 2024

Alex Albon bol pred tohtoročnou prestupovou sezónou považovaný za jasného kandidáta na prestup do top tímu. Prekvapivo sa však okrem Lewisa Hamiltona nepohli takmer žiadne figúrky na šachovnici top tímov. Red Bull a Aston Martin pokračujú bez zmeny a Mercedes zrejme siahne po Kimim Antonellim. Alex Albon sa tak rozhodol, že bude pokračovať v spoločnom projekte vo Williamse, kde si ho nesmierne vážia.

Bol to odvážny krok predchádzajúceho šéfa Josta Capita, ktorý vzal Albona na palubu napriek opcii Red Bullu. Stajňa z Milton Keynes ju po roku nevyužila, čo znamenalo, že Alex sa mohol stať stabilným pilotom Williamsu a jedným zo základných stavebných kameňov stajne.

Albon v tomto roku potvrdil svoj záväzok podpisom novej zmluvy. Jeho tím na tom začiatkom roka nebol najlepšie, ale 28-ročný pretekár napriek tomu preukázal dôveru projektu pod vedením Jamesa Vowlesa. Je zrejmé, že Alex je vo Williamse váženým mužom a potvrdzujú to aj slová šéfa pre výkonnosť monopostov stajne Davea Robsona.

„Myslím si, že Alex je výnimočne dobrý jazdec,“ prehlásil skúsený inžinier pre podcast F1 Nation. „Je výnimočne rýchly, ale tiež veľmi inteligentný a poskytuje dôležitú spätnú väzbu pri voľbe nastavenia. V sobotu v Monaku nám ukázal, aký je extrémne dobrý.“

„Niektorí jazdci nemajú príliš radi prácu na nastavení v Monte Carle. Preferujú jazdu po trati a hľadanie vlastného rytmu. On však mal veľmi otvorenú myseľ a videl potenciálne výhody, takže s radosťou vykonal naše testy,“ dodal Robson.

Mnohí to s kariérou britsko-thajského pretekára nevideli ružovo po jeho preradení do pozície rezervného pilota Red Bullu. Keď raz stratíte pretekársku sedačku v F1, je veľmi ťažké sa vrátiť. Alex to však dokázal a dnes patrí k najlepšie hodnoteným jazdcom na rošte.

„V Monaku sa vysporiadal s tlakom a v kvalifikácii to dokázal poskladať v čistom vzduchu. Túto jeho vlastnosť sme v predchádzajúcich rokoch videli pravidelne. Má naozaj skvelé tempo, je veľmi inteligentný, skvelo spolupracuje s inžiniermi a doteraz veľmi dobre zvládal aj tlak,“ povedal Robson.

Ten pritom nehovorí len za seba, ale tiež za svojho šéfa Jamesa Vowlesa. Dvaja najdôležitejší muži na boxovom múre Williamsu majú jasno: Albon má všetky vlastnosti majstra sveta. „Počuli by ste to aj z úst Jamesa Vowlesa. Má všetko potrebné, s výnimkou auta, aby sa stal majstrom sveta. Musíme mu len poskytnúť taký monopost. Presne o to sa pokúsime v nasledujúcich rokoch,“ sľubuje Robson.

Súvisiace články

Diskusia