logo F1online.skF1online.sk

Norris varuje, že po príchode nových pravidiel sa pole vyrovná až okolo roku 2028

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala13. 6. 2024

Obdobie pred príchodom nových pravidiel je vždy pre Formulu 1 veľmi vzrušujúce. Nikto totiž dopredu nevie povedať, komu sa podarí postaviť majstrovský monopost a kto sa prepadne. Jedno je však podľa Landa Norrisa isté a v roku 2026 nás to môže opäť mrzieť: Rozostupy medzi jednotlivými tímami sa výrazne zväčšia.

Kvalifikácia na Veľkú cenu Kanady patrila k najtesnejším v histórii. Prvých sedem jazdcov sa zmestilo do troch desatín sekundy a v bitke o pole position dokonca muselo rozhodovať to, ktorý pilot dokončil svoje kolo skôr. George Russell a Max Verstappen totiž zajazdili identický čas 1:12,000.

“Myslím si, že takéto dni sa už nezopakujú,” zamyslel sa Lando Norris s výhľadom na rok 2026. “Také dni, aké sme zažili v uplynulých týždňoch, pravdepodobne neuvidíme v roku 2026, 2027, 2028, alebo teda skôr v sezónach 2028 a 2029. Takto to vždy chodí.”

“Rozostupy sú po každej zmene pravidiel veľké. Dokonca aj na konci predchádzajúcej éry v roku 2021 to opäť začínalo byť tesnejšie. Red Bull bojoval s Mercedesom a všetci si boli vyrovnanejší. Nuž a potom sa to opäť natiahlo,” pripomenul dominanciu Red Bullu z posledných dvoch rokov.

O to viac by sme si mali užiť aktuálnu sezónu a zrejme aj tú nasledujúcu. “Red Bull zažil svoje časy, no teraz sa nám darí priblížiť. Už sa tam dostávame, takže budúci rok by mal byť vzrušujúci pre všetkých od prvého až po posledného. Bude to napínavé, ale v roku 2026 sa to všetko pominie.”

Liberty Media by sa podľa Landa Norrisa mala rozhodnúť, po čom vlastne túži. Na jednej strane môže pokračovať v cykloch, ktoré potrvajú štyri-päť rokov a naozaj napínavé to bude až v posledných dvoch sezónach, alebo staví na väčšiu stabilitu pravidiel. Vzhľadom na to, že v roku 2030 sa čaká začiatok ďalšieho cyklu, na to zrejme máme odpoveď.

“Nové pravidlá možno prinesú isté benefity v pretekoch, no niektoré veci zas môžu byť horšie. Zrejme uvidíme iný typ pretekania, takže je to komplikované a neexistuje na to jednoduchá odpoveď. Ja tú odpoveď tiež nepoznám. Nemyslím si, že niekto vie, ako presne to dopadne,” pokračoval Norris.

Budúcnosť nikto nedokáže predpovedať, ale z minulosti sa dá poučiť. “Vždy ku koncu pravidiel uvidíme také dni, aký sme videli v sobotu. Už sa sem hore dostal aj Mercedes. O čelo tak bojujú štyri tímy, teda osem áut. Uvidíme rôznych víťazov, čo je vzrušujúce pre divákov.”

“Takéto niečo však určite neuvidíme v roku 2026. Takže závisí to od toho, či chcete udržať takúto úroveň napätia a zachovať výzvy, alebo to chcete zakaždým meniť a zažiť pár rokov, keď bude pole roztratené,” uzavrel pilot McLarenu.

Súvisiace články

Diskusia