logo F1online.skF1online.sk

Oficiálne! Júki Cunoda bude pokračovať s tímom RB aj v nasledujúcej sezóne

Júki Cunoda
© RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 6. 2024

Helmut Marko to urobil opäť po svojom a novinárom vyzradil správu, ktorá sa dnes už s veľkou pompou oznamuje cez sociálne siete. Marketingový tím stajne RB hrá v tomto prípade druhé husle, ale na Veľkej cene Kanady si splnil príjemnú povinnosť a oficiálne potvrdil zotrvanie Júkiho Cunodu aj v sezóne 2025.

Poradca Red Bullu skutočne dokáže pokaziť prekvapenie. „O Júkim Cunodovi je rozhodnuté. To je jasné,“ vyhlásil Marko v rozhovore pre Kleine Zeitung pred štartom kanadského víkendu. Je to možno trochu škoda, že k tomu došlo takto, pretože Júki si za svoje fantastické výkony určite zaslúžil lepšiu oslavu svojho zotrvania v tíme.

V tejto sezóne bodoval už päťkrát, čo nie je pri nadvláde piatich top tímov jednoduché. Aktuálne drží s devätnástimi bodmi celkové desiate miesto a udržiava si pomerne komfortný náskok pred Lancom Strollom na Aston Martine a tímovým kolegom Danielom Ricciardom. Austrálčana videli mnohí v Red Bulle, ale skúsenejší z dvojice jazdcov Racing Bulls zostáva v tieni mladého kolegu, ktorý si však svojimi výkonmi nevybojoval dôveru u šéfov hlavného tímu. Tí dali prednosť Sergiovi Pérezovi, čím Cunoda stratil šancu na presun do Red Bullu.

„Som veľmi šťastný, že zostávam v RB. Zároveň je to dobrý pocit, keď máte o svojej budúcnosti rozhodnuté v takto skorej fáze roka,“ povedal Cunoda pri príležitosti predĺženia svojej zmluvy. „Za to sa chcem poďakovať Red Bullu a Honde, ktorí zohrali a naďalej budú zohrávať takú dôležitú úlohu v mojej kariére.“

„Je to skvelé pomyslenie, že si cenia tvrdú prácu, ktorú som do toho vložil. Tím verí, že mu môžem pomôcť, aby sa posunul vyššie na štartovom rošte. V tejto sezóne sme urobili viditeľný pokrok a to ma naozaj motivuje, aby som zo seba vydal vždy to najlepšie,“ dodal Cunoda.

Júki v posledných rokoch určite posunul svoju výkonnosť na ďalšiu úroveň. Po nesmelých začiatkoch v rokoch 2021 a 2022 sa pod vedením Franza Tosta naučil, že len usilovná a tvrdá práca mu umožnia ďalšie pokračovanie v kariére. Trpezlivosť bývalého šéfa Toro Rosso a AlphaTauri sa vyplatila a výkony japonského pretekára v tomto roku vyčnievajú vo vyrovnanom strede poľa.

Júki v posledných rokoch určite posunul svoju výkonnosť na ďalšiu úroveň. Po nesmelých začiatkoch v rokoch 2021 a 2022 sa pod vedením Franza Tosta naučil, že len usilovná a tvrdá práca mu umožnia ďalšie pokračovanie v kariére. Trpezlivosť bývalého šéfa Toro Rosso a AlphaTauri sa vyplatila a výkony japonského pretekára v tomto roku vyčnievajú vo vyrovnanom strede poľa.

„Júkiho pôsobivý progres z roka na rok som so záujmom sledoval ešte pred návratom do Faenzy,“ povedal súčasný šéf stajne Laurent Mekies. „V tomto roku urobil fenomenálny krok dopredu a v každých pretekoch nás neprestáva príjemne prekvapovať. Niet pochýb o jeho prirodzenej rýchlosti, ku ktorej teraz pridal oveľa zrelší prístup. Táto kombinácia z neho robí veľmi rýchleho a konzistentného pretekára a skvelého tímového hráča.“

Generálny riaditeľ stajne Peter Bayer zas povedal: „Júki je absolventom juniorských programov Red Bullu a Hondy. Práve vďaka dobrej práci všetkých zúčastnených strán sa mu podarilo dosiahnuť jeho súčasnú výkonnosť. Je cenným prínosom pre náš tím na trati i mimo nej a vďaka jeho nákazlivej povahe si ho obľúbili fanúšikovia na celom svete. Sme nadšení, že zostáva u nás.“

Ešte nevieme, kto o rok doplní Cunodu. Výber sa zúžil v podstate len na dve mená – Daniel Ricciardo a Liam Lawson. Podľa viacerých špekulácií uprednostňuje Helmut Marko novozélandského mladíka, kým Christian Horner by si radšej ponechal svojho chránenca.

Súvisiace články

Diskusia