logo F1online.skF1online.sk

Pérezova zmluva nemá s pokojom v mojej duši nič spoločné, odkázal Verstappen

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2024

Keď sa načasovanie nevydarí. Red Bull vraj predĺžil zmluvu so Sergiom Pérezom už po Veľkej cene Miami. Mexický pretekár vtedy zajazdil aspoň trochu obstojný výsledok, ale potom sa jeho výkony prepadli. Pérez je teraz terčom ostrej kritiky a s ním aj Red Bull, ktorý môže kruto doplatiť na toto rozhodnutie. Ešte pred štartom kanadského víkendu ho však obhajoval aj Max Verstappen.

Prečo sa Red Bull rozhodol takto skoro? A prečo nevyskúšal iného pilota? Asi neprekvapí, že to boli slová Helmuta Marka, ktorý sa v médiách vyjadril, že Red Bull sa pri rozhodovaní riadil aj spokojnosťou Maxa Verstappena. „Nuž, prebehli nejaké rokovania, ale ako som povedal už predtým, pre Maxa je veľmi dôležité harmonické pracovné prostredie. To by sme s Alonsom v tíme pravdepodobne nedostali,“ povedal Marko koncom mája na margo možného podpisu dvojnásobného majstra sveta.

Podpísanie Péreza, ktoré Red Bull potvrdil pred štartom kanadského víkendu, vyvolalo množstvo otázok. Ralf Schumacher si napríklad myslí, že výrobca energetických nápojov platí také veľké peniaze Maxovi Verstappenovi, že lepšieho jazdca si nemôže dovoliť a mexické peniaze sú vitálnou pomocou pre celý tím. Iní zas ukazujú prstom na Verstappena, ktorý si neželá narušenie internej rovnováhy v Red Bulle. Objavujú sa aj teórie, že Pérez môže byť cenným spojencom Christiana Hornera po uzavretí prímeria v „občianskej vojne“. Takto by sme mohli teoretizovať donekonečna.

V Montreale sa novinári pýtali aj Maxa Verstappena, čo hovorí na novú zmluvu jeho tímového kolegu. Holanďan vyjadril stopercentnú spokojnosť. „S Checom vychádzam veľmi dobre. Myslím si, že toto bolo pre celý tím to najlepšie rozhodnutie,“ vyhlásil trojnásobný šampión. „Ja v tomto smere nemám žiadne slovo, ale som spokojný.“

Max teda poprel, že by akokoľvek zasahoval do rozhodovacieho procesu. Predĺženie zmluvy s Pérezom je vraj výhradne rozhodnutie tímu v najlepšom záujme budúcnosti stajne. Aj v rozhovore pre BBC akokoľvek odmietol, že nová zmluva mexického pretekára má okrem iného upokojiť Maxa Verstappena a udržať harmóniu v Red Bulle.

„Nemá to s tým nič spoločné. Ľudia si vždy radi vytvárajú príbehy, ale tieto veci nie sú nijako prepojené,“ odmieta holandský pretekár akúkoľvek spojitosť v rozhovore s BBC. „Som v tomto tíme šťastný. Mám platný kontrakt až do konca roku 2028. Mojím snom a cieľom je, aby som ho splnil do posledného dňa. Čo bude potom? V tejto chvíli ani neviem, či vôbec budem pokračovať v kariére.“

„Príliš na to však nemyslím. Som veľmi rád, že Checo podpísal. Je preňho dobré, keď vie, čo ho čaká v nasledujúcich rokoch. Vždy sa nám spolu veľmi dobre pracovalo. Máme v tíme dobrú stabilitu, vždy tu panovalo príjemné a pokojné prostredie, čo je tiež veľmi dôležité,“ zdôraznil Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia