logo F1online.skF1online.sk

Pérez musí splniť isté kritériá. Horner potvrdil, že nemá prostý dvojročný kontrakt

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 6. 2024

Predĺženie kontraktu spravidla pre jazdca predstavuje nový impulz aj akési psychologické upokojenie. Sergiovi Pérezovi to však vzhľadom na nevydarený víkend v Kanade veľmi nepomohlo. Mexičan sa stále trápi a mnohí sa pýtajú, prečo mu vlastne Red Bull ponúkol dvojročnú zmluvu? Nuž, ukazuje sa, že to nie je prostý dvojročný kontrakt.

Budúcnosť Sergia Péreza bola zahalená rúškom tajomstva už od začiatku sezóny. V posledných týždňoch sa hovorilo o tom, že Red Bull mu ponúkol ročnú zmluvu na rok 2025. S dominantným monopostom by to predsa červeným býkom mohlo stačiť na zisk majstrovského titulu aj s priemernými výkonmi Sergia Péreza v budúcej sezóne.

Podľa zákulisných informácií však Pérez kontroval s protinávrhom: Namiesto jedného roka by chcel v Red Bulle zostať ešte ďalšie dve sezóny. Pri podpise zmluvy sa zdalo, že mu červení býci splnili, čo mu videli na očiach, a dvojročnú zmluvu mu skutočne dali. Nevedno však, čím si ju zaslúžil.

Počas víkendu v Montreale sa ukázalo, že zmluva nie je v skutočnosti dvojročná. “Sergio Pérez podpísal predĺženie zmluvy s Red Bullom na dva roky. Aby však získal ten druhý rok, bude musieť splniť isté výkonnostné kritériá. Insider mi prezradil, že pravdepodobne je to tak,” informoval reportér Sky Sports Craig Slater.

Christian Horner však nechtiac tieto správy potvrdil, keď sa ho reportéri spýtali, či v Red Bulle vôbec uvažovali o Júkim Cunodovi. “Všetci sú jazdcami Red Bullu. My sme sa rozhodli predĺžiť Checovu zmluvu o jeden rok, ale medzitým chceme tiež zdôrazniť, že aj Júki je jednou z našich možností. V RB sa mu teraz veľmi dobre darí. Takže áno, zostane u nás ešte jeden rok.”

Predĺžiť Checovu zmluvu o jeden rok? Podľa vyhlásenia stajne to mali byť dva roky… Šéf tímu sa hneď pokúsil opraviť. “Nuž, 1+1=2, takže je to dvojročný kontrakt. Ako každý kontrakt, aj tento obsahuje všetko. Samozrejme, to je vec medzi jazdcom a tímom.”

Red Bull bude dúfať, že Pérez sa dokáže dostať späť do formy a predĺženie zmluvy nebude ľutovať už tento rok; s ohľadom na nasledujúcu sezónu sa totiž v zmluve žiadne výkonnostné klauzuly nedajú očakávať.

Horner vysvetlil, prečo sa v Milton Keynes rozhodli takto. “Carlos Sainz je dobrý jazdec a je dostupný na ďalšiu sezónu, preto sme o tom dlho uvažovali. Nakoniec sme si však povedali, že správne bude zachovať stabilitu a kontinuitu.”

Športový poradca tímu Helmut Marko doplnil: “V konečnom dôsledku si Checo plní svoju prácu. Má vzostupy aj pády, ale stále je to veľmi rýchly jazdec,” obhajoval rozhodnutie stajne. “V každom kontrakte sú klauzuly, ale vo všeobecnosti je to dvojročná zmluva.”

Súvisiace články

Diskusia