logo F1online.skF1online.sk

Sainz nedôveroval svojmu autu: Tie dve desatiny bez sebavedomia nenájdete

Carlos Sainz
© Martin Trenkler
Milan Kubala
Milan Kubala25. 5. 2024

Dobrý výsledok v nevyspytateľnej monackej kvalifikácii nemá garantovaný nikto. Aby ste sa však k nemu dostali čo najbližšie, potrebujete niekoľko kľúčových ingrediencií: dôveru v monopost, rytmus a sebavedomie. Carlos Sainz ich začal nachádzať až vtedy, keď už bolo neskoro.

Charles Leclerc v Monaku doslova dominuje. Carlos Sainz síce jazdí v rovnakom monoposte a v úvode sezóny dokázal svojho kolegu porážať, ale v Monaku výrazne zaostával. Nakoniec manko skresal “len” na 0,248 sekundy a tesne obhájil aspoň tretie miesto. Stačilo by však stratiť tri stotinky a mohol skončiť piaty.

Reportérov preto zaujímalo, či je s výsledkom spokojný. “Ani nie. Tento víkend som nebol v najlepšej forme,” odpovedal úprimný Carlos Sainz. “Mám problém dôverovať monopostu. Celý víkend som sa ocital v zlých situáciách.”

Každé prebrzdenie, výjazd mimo trať, dotyk s bariérou či hraničná situácia vás zabrzdí v rozlete a Španiel takých chvíľ zažil viacero. “Bolo to trochu nekonzistentné. V tréningoch som zažil viacero krušných momentov. Keď ich máte toľko, keď sa tak často takmer dotknete bariéry a skoro tým ukončíte svoju jazdu, okamžite vám to uberie zo sebavedomia.”

“Kontrolu nad zadnou časťou auta som strácal aj na miestach, kde to nečakáte. Potom som sa už k bariéram nepribližoval tak, ako by som si želal, pretože som si nechával väčšiu rezervu pre prípad, že mi to zas ustrelí,” vysvetľoval.

V rozhodujúcich chvíľach musel nabrať odvahu. “V kvalifikácii potom musíte zatvoriť oči, čo som spravil. Podarilo sa mi poskladať zopár slušných kôl, ktoré sú stále pomerne ďaleko od toho, kde by som chcel byť, ale na druhej strane mi zachránili deň. Znamená to, že môžeme štartovať z tretieho miesta a v nedeľu ísť do toho.”

Caros Sainz sa v kvalifikácii cítil už o čosi lepšie, no ako sám uznal, bolo už trochu neskoro. “Stále mi chýbali tie posledné dve desatiny, ktoré tu čerpáte zo sebavedomia,” povzdychol si Španiel. “Je to trochu nešťastné, že sa s autom trápime najviac akurát v Monaku, kde je kvalifikácia taká dôležitá.”

Z tretieho miesta nie je cesta k víťazstvu jednoduchá. Sainz avizuje, že v nedeľu bude pomáhať Leclercovi získať prvý domáci triumf. “Uvidíme, ako sa nám bude dariť na štarte a čo budeme môcť spraviť po stránke stratégie, aby sme čo najviac pomohli Charlesovi a získali víťazstvo. Celý víkend jazdil úžasne. Myslím si, že časť z rozdielu medzi nami je spôsobená tým, že je nesmierne odhodlaný. Už od prvého tréningu jazdí špičkovo a je extrémne rýchly. Spravíme všetko, aby sme tieto preteky vyhrali.”

Súvisiace články

Diskusia